Den flotteste og dyreste Palm OS-computer

Handsprings nye Visor Prism er klart bedre end Palms egne lommecomputere, men den koster også betydeligt mere. Næsten 5.000 kroner må man slippe for vidunderet. Til gengæld får man 65.000 farver og en 50 procent hurtigere processor.

Dyr og farverig

Handspring fortsætter med at give Palm kamp til stregen. PC World Online har testet den hurtigste og dyreste lommecomputer fra Handspring, og vi er positive. Visor Prism er klart bedre end originalerne fra Palm, men træerne vokser ikke ind i himlen. Den er stor - og den er dyr.

Farveskærmen er klart bedre end den, Palm bruger i modellen IIIc. Lommecomputeren rummer en langt hurtigere processor end Palms computere, og Handspring bruger USB som standard, hvor de fleste Palm-lommecomputere stadig hænger på den gamle serielle port. Prisen er til gengæld uhørt høj - i hvert fald i Palm-sammenhæng.

Computeren koster mindst 4.785 kroner i Danmark, hvor en Palm IIIc ligger på 3.200 kroner. Det gør Visor Prism til den dyreste Palm OS-computer. Prisen er dog lav sammenlignet med PocketPC-lommecomputere som for eksempel Compaqs roste iPaq.

Ingen vej uden om farver
Palm har længe fulgt princippet småt og simpelt, hvor konkurrenten PocketPC fra Microsoft er blevet markedsført som et overflødighedshorn af multimedia-muligheder som afspilning af MP3-musik og afspilning af video på farveskærme.

Palm var da også meget sent ude med en farvemodel i form af Palm IIIc fra februar 2000, og firmaet satser stadig lige så meget på lommecomputere med gammeldags sort/hvide skærme.

Handspring fik en kæmpe markedsandel, da firmaet licenserede Palm OS og lancerede produktet Visor. Det var især en lavere pris, der trak forbrugerne til Handspring. Siden slog Palm kontra i form af den meget billige Palm m100, men nu slår Handspring tilbage i den dyre og farverige ende.

Handspring har lanceret to nye modeller, der adskiller sig væsentligt fra originalerne fra Palm. Visor Prism (som vi har set på) med farveskærm samt Visor Platinum med sort/hvid skærm.

Bedste skærm

Visor Prism rummer først og fremmest den bedste skærm, der er set på en Palm OS-computer. Den kan vise ægte 16-bit farver (flere end 65.000 af slagsen), hvor Palm IIIc kun kan klare 256. Dermed er den fuld på højde med de bedste PocketPC-computere - og overgår flere af de populære som den førnævnte iPaq fra Compaq.

Styresystemet Palm OS sætter dog store begrænsninger. Visor Prism kan kun klare en opløsning på sølle 160 gange 160 punkter ligesom alle andre Palm OS-computere. Det er klart dårligere end PocketPC, der kan klare 320 gange 240 punkter. Det betyder, at billedet bliver kornet. Det er dog stadig klart bedre end billedet på en Palm IIIc.

Det gamle og simple styresystem sætter også andre begrænsninger. Lommecomputeren rummer kun 8 MB hukommelse ligesom de fleste konkurrenter, men der kan simpelt hen ikke puttes mere i den, for det understøtter Palm OS ikke. Problemet er dog ikke så stort, for Palm OS kræver slet ikke samme mængde hukommelse som PocketPC. De færreste vil få problemer med de 8 MB.

Hurtigste Palm OS-computer hidtil
Samme regel gælder for processoren. Her har Handspring dog kunnet sætte Palm alvorligt på plads. Alle Palm-computere rummer en Motorola-processor på 16-20 MHz. Det samme gør de tidligere Visor-computere fra Handspring. Prism og Platinum rummer en 30 MHz processor, hvilket er ny rekord i Palm-sammenhæng.

Man kan mærke, at det går forrygende hurtigt på computeren, men hastigheden har egentlig aldrig været et problem for Palm OS - i modsætning til PocketPC. Derfor er hastighederne heller ikke sammenlignelige. En iPaq fra Compaq har således en processor på 133 MHz, men den føles på ingen måde hurtigere end en 20 MHz Palm IIIc. Palm OS kræver simpelt hen færre ressourcer end PocketPC.

Visor Prism rummer den seneste version af styresystemet, hvilket er Palm OS 3.5. Tidligere har Handsprings computere været forsynet med ældre versioner end Palms egne, men nu er de med på seneste mode. Det betyder også, at man ikke mangler noget sammenlignet med for eksempel en Palm IIIc. Alle programmerne er der, og de to computere fungerer ens.

USB som standard

Der er dog stadig forskelle, og de fleste falder ud til Handsprings fordel. Palm bruger stadig den håbløst forældede serielle port til synkronisering, hvilket gør det til en dræbende proces at synkronisere, hvis man har mange e-mails og/eller henter artikler gennem AvantGo.

Handspring har altid brugt den hurtigere og mere moderne USB-port, hvilket naturligvis også gælder for de nye modeller. Alene det kan være en god grund til at vælge Visor. Man kan dog købe USB til Palm som ekstra udstyr.

Palms egne computere lider også at den store fejl, at de ikke kan udvides. Der findes skam en række udvidelser som digitale kameraer og backup-moduler, men de er ikke baseret på en standard. En udvidelse til en Palm IIIc passer således ikke til en Palm Vx. Det gør det dyrt og besværligt at udvikle og markedsføre dem.

Handspring har fra starten af haft sin egen standard for udvidelser kaldet Springboards. De er universelle og kan bruges i alle Visor-computere. Allerede nu findes der et stort antal.

Men den er stor og dyr
Farveskærme koster på batterilevetiden, og det gælder også for den nye Visor. Handspring oplyser, at den kan køre to uger på batteri. Det lyder formidabelt sammenlignet med fem til ni timer for en PocketPC, men tallene snyder. PocketPC-miljøet oplyser ægte tider - det vil sige med computeren tændt hele tiden. Palm og Handspring oplyser gennemsnitlig levetid ved såkaldt normal brug. To uger svarer til sølle seks timer.

Der er kun to minusser med den nye Visor Prism: Størrelsen og prisen. Lommecomputerens højde og bredde er en anelse mindre end Palm IIIc, men den er til gengæld en del tykkere. Det gør den endnu mindre egnet til inderlommen - i modsætning til for eksempel Palm Vx.

Prisen er også uhyggelig sammenlignet med andre Palm-computere. I dag koster en Palm OS-computere 1.500 til 3.800 kroner. Visor Prism koster omkring 4.785 kroner det billigste sted i Danmark. Palms farvemodel IIIc er klart billigere med en pris på 3.200 kroner. Kan man undvære farverne, kan man nøjes med at slippe 2.970 kroner. Det er nemlig hvad Platinum koster.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Send dine legacysystemer på pension og invitér standardløsninger indenfor

Legacysystemer er rygraden i mange organisationers it-infrastruktur, men før eller siden er det tid til at sige farvel og skifte til en eller flere standardløsninger. Vi udforsker scenarier og muligheder, der gør det muligt at rykke videre. Hvad er businesscasen? Hvilke krav stiller skiftet til din forretning og jeres processer? Hvordan

08. oktober 2024 | Læs mere


Dynamics 365 & Business Central - AI og branchemoduler

Udforsk, hvordan du kommer godt i gang med Business Central, får hjælp til at tilpasse platformen til dine behov og får mest ud af din ERP-løsning med begrænsede ressourcer.

23. oktober 2024 | Læs mere


Årets CISO 2024

Vær med når Computerworld, Dansk Erhverv og Rådet for Digital Sikkerhed tager temperaturen på trusselslandskabet lige nu, og giver dig overblikket over de nyeste trusler, de mest aktuelle tendenser og de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

24. oktober 2024 | Læs mere