IFPI i Norge og NRK er blevet så uenige, at nordmænd skal se frem til markant mindre musik, når de bruger deres nationale tv- og radiostation.
Konflikten betyder, at radioudsendelser ikke længere kan genlyttes på nettet i on demand-udgave, og at NRK ikke længere må vise musikvideoer i tv-programmer uden først at spørge om lov.
Lige før nytår slettede NRK næsten samtlige podcasts som følge af strandede forhandlinger med IFPI.
Uenigheden bunder i radiostationens brug af musik i sine udsendelser på nettet.
Derfor skændes de
Den største årsag til uenigheden skyldes, at NRK har planer om at lave mange nye digitale tiltag. Blandt andet en opdateret netbaseret tv- og radio-player til smartphones og browsere.
IFPI mener, at det vil få antallet af "digitale" lyttere til at stige markant, og derfor skal taksterne stige.
NRK hævder, at stationen kan se frem til prisstigninger på 800 procent i 2014, hvis de skal spise IFPIs udspil.
IFPI ønsker ikke at sætte tal på de lukkede forhandlinger, men bekræfter, at der er tale om en større stigning fra 2010 til 2011 end normalt.
NRK mener, at det nuværende prisniveau svarer til det, som findes i Danmark og Sverige. Men IFPI i Norge mener, at de kommer til at give NRK særbehandling i forhold til kommercielle udbydere, hvis priserne ikke sættes op.
Ikke i Danmark
ComON har spurgt DR, om en lignende uenighed er på vej i Danmark. Erik Nørgaard Graversen, redaktør fra DR on Demand, kender ikke til detaljer om den norske konflikt men mener ikke, at det er sandsynligt, at en lignende uenighed kunne komme på tale i Danmark.
DR havde i lang tid ikke musik i sine podcasts, men indgik for nogle år siden aftaler med KODA og IFPI, der gør det muligt at bruge musik i begrænset omfang i podcasts.
NRK har en aftale med de uafhængige norske pladeselskaber og vil forsøge at bruge musik fra deres artister i sine tv-programmene indtil videre.