NASA betalte overpris på indkøbsportal

Den amerikanske rumfartsorganisation, NASA, har betalt alt for meget for udstyr og IT-service, fordi organisationen valgte at satse på syv leverandører i en outsourcing-kontrakt.

Et efter et indgår verdens største virksomheder milliardkontrakter, hvor de lader eksterne IT-leverandører overtage driften af deres IT.

Men outsourcing af IT-funktioner behøver ikke at være nogen god forretning. Det viser en kulegravning, som den amerikanske rumfartsorganisation NASA har foretaget af en outsourcing-kontrakt.

Nu er der ikke kun tale om outsourcing i traditionel forstand. De syv IT-selskaber, som NASA indgik en ni-årig aftale med i 1998, skulle nemlig også levere hardware til rumfartsorganisationen.

Tilbuddene fra de syv selskaber blev lagt på en indkøbsportal, og medarbejderne fik besked på, at de skulle vælge mellem selskabernes produkter. Samtidig overtog de nye leverandører så service og support.

Men det har kostet NASA og dermed de amerikanske skatteydere en overpris på 24 procent, at medarbejderne ikke kunne vælge alternative produkter. Havde overforbruget fortsat i hele kontraktperioden, ville det have kostet i alt to milliarder kroner.

Udbød kun dyre produkter

Selv om indkøbsportalen sikrede mængderabatter til NASA, så var de langt fra tilstrækkelige til at sikre rumfartsorganisationen konkurrencedygtige markedspriser. Leverandørerne benyttede nemlig betingelsen om, at de skulle yde service og support til kun at udbyde de dyreste produkter på indkøbsportalen.

Et af de værste eksempler, som NASA's revisorer har fundet frem til, drejer sig om et kabel til en harddisk. Det kom NASA til at betale 350 kroner for. Uden service og support kunne kablet være købt for 13,50 kroner.

Derfor fjerner NASA nu kravet om, at medarbejderne skal bruge indkøbsportalen til at handle over. Samtidig har nogle af leverandørerne sendt checks på mindre beløb tilbage til rumfartsorganisationen i erkendelse af, at de har taget for høje priser.

Leverandørerne tæller relativt ukendte selskaber som OAO, Affiliated Computer Services og Science Applications International.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
itm8 A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


CIO Trends 2024

På denne dag vil nogle af de nominerede til prisen som Årets CIO som keynotes, hvor de deler deres erfaringer og gode råd. Vi dykker desuden ned i de dynamiske ændringer, der præger it-leder rollen, hvor ledelse og strategi spiller en stadig større rolle i de komplekse it-organisationer.

24. september 2024 | Læs mere