Danmark klar med alternativ til Worldcom

Udenrigsministeriet har en plan B klar, hvis det skandaleramte teleselskab Worldcom, der i dag leverer satellitkommunikation til de danske ambassader, svigter. Derimod vil ministeriet ikke opsige kontrakten med selskabet.

Udenrigsministeriet har en køreklar plan B i skuffen, hvis det amerikanske teleselskab Worldcom svigter.

Ministeriet indgik tilbage i 2000 en aftale om, at Worldcom skulle levere satellitbaserede datatjenester til 91 ambassader og konsulater over hele verden.

Ordren, der har en værdi på et trecifret millionbeløb over fire år, er en af de største, som Worldcom har indgået på det danske marked.

Verdens største erhvervsskandaler

Siden Udenrigsministeriet valgte Worldcom som teleleverandør, er selskabet blevet centrum i en af de største erhvervsskandaler nogensinde, efter det er kommet frem, at selskabet har pustet regnskaber op med 70 milliarder kroner.

Kontrakten med Udenrigsministeriet er der ikke ændret på, og trods startvanskeligheder kører systemet i dag, som det skal, fortæller Jan Erik Kjær, der er IT-rådgiver for Udenrigsministeriet.

Mangler forretningsetik

I går besluttede det amerikanske myndigheder, at Worldcom foreløbig skal være udelukket fra at byde på offentlige ordrer i USA. Selskabet "mangler den fornødne interne kontrol og forretningsetik," konkluderer myndighederne.

Udenrigsministeriet kan dog ikke opsige kontrakten med Worldcom på det grundlag, fastslår Jan Erik Kjær. Kontrakten er nemlig skrevet med det danske Worldcom-selskab.

Men balladen om Worldcom er ikke gået hen over hovedet på ministeriet, som også noterede sig, at sidste års danske Worldcom-regnskab var smækfyldt med revisor-forbehold.

- Vi følger alt, hvad der foregår omkring Worldcom med interesse, siger Jan Erik Kjær.

ISDN-linier klar

Ministeriet har med hans ord brugt "temmelig mange penge" på at få konsulenter til at udarbejde et beredskab for, hvordan den elektroniske kommunikation med ambassaderne kan sikres, hvis Worldcom går ned, eller hvis ministeriet vil ud af aftalen.

Udenrigsministeriet har blandt andet oprettet ISDN-linier til ambassader og konsulater i alle de lande, hvor det er muligt.

- Vi bruger ikke linierne nu, for det er for dyrt. Men hvis vi må skilles fra Worldcom, så står vi ikke på helt bar bund, forklarer Jan Erik Kjær.

Samtidig har ministeriet indgået kontrakter med andre teleleverandører, der står klar med backup-linier, hvis Worldcom-forbindelserne af den ene eller anden grund går døde.

Jan Erik Kjær erkender dog, at ministeriet vil have et problem med at kommunikere med de ambassader, der ligger i lande, hvor telefonnettet er dårligt. Der findes ikke noget alternativ til satellitterne, som Worldcom benytter.

- Der er i det hele taget ikke mange alternativer til Worldcom, siger Jan Erik Kjær.

Udenrigsministeriets kontrakt med det skandaleramte teleselskab løber til udgangen af oktober næste år. Inden da skal ministeriet holde et nyt udbud om datakommunikationen til ambassaderne.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


CIO Trends 2024

På denne dag vil nogle af de nominerede til prisen som Årets CIO som keynotes, hvor de deler deres erfaringer og gode råd. Vi dykker desuden ned i de dynamiske ændringer, der præger it-leder rollen, hvor ledelse og strategi spiller en stadig større rolle i de komplekse it-organisationer.

24. september 2024 | Læs mere