Artikel top billede

Mac OS X har problemer: Løven halter efter leoparderne

Aples styresystem Mac OS X 10.7 med tilnavnet Lion har svært ved at opnå den samme popularitet som sine forgængere, Leopard og Snow Leopard.

Computerworld News Service: Adaptionen af Mac OS X 10.7, bedre kendt som Lion, er bremset op, kan man læse i statistikker fra online-analysefirmaet Chitika.

"Lions adaptionsrate har mildest talt ikke været fremragende," skriver Chitika i et blogindlæg med henvisning til data, der viser, at Lion kun er det tredjemest populære styresystem til Mac, bagved både OS X 10.6 (Snow Leopard) med 56 procent og 10.5 (Leopard) med 22 procent.

Chitika påstår, at Lions adaptionsrate oplevede en dramarisk opbremsning i løbet af september og oktober, med en stigning der var bare en fjerdedel så stor som i august.

Apple har til gengæld pralet med Lions succes adskillige gange siden lanceringen i juli, og i begyndelsen af oktober fortalte virksomheden for eksempel, at det nye styresystem havde solgt seks millioner enheder, hvilket svarer til næsten en fordobling af antal solgte kopier af Snow Leopard i løbet af en tilsvarende periode i 2009.

Men Chitikas tal bliver udfordret af et andet analysefirma, nemlig Net Applications.

Web-analysefirmaet, der har base i Californien, sætter Lion på en andenplads blandt alle styresystemer til Mac i oktober, med en andel på 26,4 procent af Mac-markedet, hvilket er 10 procentpoint højere end Chitika.

Ifølge Net Applications vurdering kører Snow Leopard på 52,1 procent af alle Mac-computere, mens Leopard fandtes på 16,5 procent af maskinerne i sidste måned.

Net Applications har også lagt mærke til et fald i adaptionsraten igennem de seneste to måneder, men ikke i samme grad som Chitika.

Ikke for ældre maskiner

Ifølge Net Applications oplevede Lion en stigning på 4,8 procentpoint i september og 4,5 point i oktober, eller omkring halv så meget som i august, hvor andelen af Mac-computere med Lion steg hele 11,5 procentpoint.

Det meste af stigningen er sket på bekostning af Lions umiddelbare forgænger, Snow Leopard, der blev lanceret i 2007.

Det kommer ikke som nogen overraskelse, eftersom Snow Leopard kørte på størstedelen af alle Mac-maskiner, inden Lion blev udgivet, og Apple gjorde det mere besværligt og dyrere for Leopard-brugerne at opgradere til Lion.

En anden medvirkende faktor er, at Lion, ligesom Snow Leopard før den, ikke kan køre på ældre Mac-maskiner med PowerPC-processorer.

De forskellige resultater fra Chitika og Net Applications er sandsynligvis et udtryk for de forskellige måder, de to virksomheder indsamler data og udregner markedsandele.

Net Applications registrerer for eksempel unikke besøgsdata fra millioner af brugere på omkring 40.000 hjemmesider hver eneste måned. Selskabet afvejer desuden data for at gøre op for den relative mangel på viden om folks computervaner i visse lande, for eksempel Kina, der har mange brugere.

Med Net Applications metode får hver kinesisk besøgende mere vægt end en tilsvarende bruger i USA, eftersom der er relativt få kinesiske brugere blandt data.

Kombineret med Kinas store internet-forbrugende befolkning betyder det, at en enkelt kinesisk Mac-bruger kan lave mere dramatiske udsving i statistikkerne end en amerikansk bruger.

Kina har været et vigtigt område for Apple på det seneste: I det kvartal, der endte 30. september, stod Kina Hong Kong og Taiwan for 16 procent af Apples omsætning. Kinesiske købere har især været glade for den nye MacBook Air, som kom i butikkerne for lidt mere end to måneder siden.

MacBook Air er, ligesom alle andre nye Mac-maskiner solgt i USA siden midten af juli, udstyret med Mac OS X Lion.

Ifølge Net Applications fandtes Lion på mere end en fjerdedel af alle Mac-maskiner i sidste måned.

Oversat af Marie Dyekjær Eriksen




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere