Artikel top billede

(Foto: Foto: Sean F. Boggs / iStockphoto)

Staten dømt for ulovligt udbud

Staten overtrådte reglerne i forbindelse med køb af servere for 50 millioner kroner, har Klagenævnet for Udbud slået fast.

Opdateret: Staten valgte at se stort på EU's udbudsregler, da servere for 50 millioner kroner blev indkøbt. Det har Klagenævnet for Udbud fastslået.

Sagsøgeren Finn Frogne A/S fik medhold i, at Rigspolitiet købte kommunikationsservere hos Terma A/S for 50 millioner kroner, uden at indkøbet havde været i udbud.

Købet skete i forbindelse med det landsdækkende projekt om nød- og beredskabskommunikation (SINE-projektet), der skal sikre, at de forskellige beredskaber kan kommunikere på kryds og tværs.

Erklæret ulovlig

Advokat Camilla Bonde fra advokatfirmaet Plesner, der har ført sagen for Finn Frogne, udtaler, at hun er tilfreds med, at statens indgåelse af kontrakt er erklæret ulovlig, og at hun nu sammen med Finn Frogne A/S vil overveje et erstatningskrav mod Rigspolitiet.

"Afgørelsen fra Klagenævnet viser det samme billede, som tegner sig i retssagen om selve SINE-udbuddet. Der er fra statens side blevet set stort på væsentlige udbudsretlige regler, og fejlen har betydet, at andre leverandører, end dem staten ønskede at handle med, ikke har haft en chance for at byde på million-kontrakterne."

Modparten ser ikke overraskende anderledes på kendelsen. Lars Bo Kjær, der er projektchef i SINE-sekretariatet udtaler:

"Vi har modtaget kendelsen og noterer os med tilfredshed, at Klagenævnet ikke har fulgt klagers påstand om, at aftalen skulle erklæres ugyldig. Tværtimod godkender Klagenævnet, at den oprindelige kontrakt blev minimeret. Vi fortsætter derfor implementeringen af Termas radiodispatch som aftalt. Klagenævnets afgørelse om, at SINE-sekretariatet ikke burde have overtaget de centrale serverfarme, tager vi til efterretning". 
 
Det var ulovligt
Staten handlede i strid med blandt andet ligebehandlingsprincippet i udbudsdirektivet, der slår fast, at indkøb af nye ydelser skal i udbud.

Advokat Camilla Bonde vil derudover inddrage afgørelsen i den verserende retssag om 559 millioner kroner, der er anlagt af hollandske Nethleas B.V.

SINE-sekretariatet opgav i 2010 efter lang tids forhandlinger med Terma håbet om, at Terma nogensinde ville kunne levere kontrolrumssoftwaren.

Forsinkelserne kommer til at koste regionerne mindst 33 millioner kroner, har Computerworld tidligere skrevet.

Et forlig mellem SINE-sekretariatet og Terma i efteråret 2010
indebar, at den oprindelige kontrakt blev revet i stykker og erstattet af en ny kontrakt med et betydeligt mindre økonomisk omfang.

Nu skulle Terma kun levere 12 såkaldte radiodispatches til politiet.

En radiodispatch er den software, der sikrer, at en operatør i et kontrolrum via SINE kan komme i kontakt med de enkelte terminaler (håndradioer). SINE-sekretariatet undlod, efter rådgivning fra statens advokat, Kammeradvokaten, at sende den reducerede kontrakt i udbud, hvilket gjorde Finn Frogne A/S rasende og førte til, at selskabet indklagede sagens forløb til Klagenævnet for Udbud

"Nu vil vi se på, hvordan vi kan få opgjort erstatningskravet for den unfair konkurrencesituation, vi blev sat i ved ikke at have mulighed for at byde på opgaven," udtaler Kaare Frogne, direktør hos Finn Frogne A/S, som blandt andet leverer trafikoptimeringssystemer.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Dinner Roundtable: Sikre og skalerbare løsninger til den moderne komplekse infrastruktu

Traditionelle IT-sikkerhedsløsninger, såsom VPN'er, er ikke længere tilstrækkelige for de avancerede sikkerhedsbehov og kompleksiteten i moderne virksomheder. Det norske nationale cybersikkerhedscenter anbefaler derfor nu at erstatte SSLVPN/WebVPN-løsninger på grund af sårbarheder.

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere


NIS2: Indhold, krav og konsekvenser- sidste chance for at blive klar

Vi sætter på denne dag fokus på hvad NIS2-direktivet kommer til at betyde for din organisation. Du et overblik over direktivet og de skærpede krav, så du undgår bøder og sanktionering.

26. september 2024 | Læs mere