Artikel top billede

Claus Hjort afviser ansvar for it-skandaler

Samråd endte i en gang hiven og trækken om ansvar for milliardspild ved it-fiaskoer.

"Ministeren behøver blot at svare ja eller nej."

Sådan lød indledningen på det sidste spørgsmål fra socialdemokraternes it-ordfører, Yildiz Akdogan, som under tirsdagens samråd i Videnskabsudvalget ville have finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) til at svare på, om regeringens håndtering af it-skandalerne havde været katastrofal eller ej.

Men der kom intet ja eller nej fra finansministeren under samrådet. Der blev derimod udvekslet bidende bemærkninger. Finansministeren kaldte kritikken for primitiv, og det fik Yildiz Akdogan til at kalde finansministeren for arrogant og ignorant.

Claus Hjort Frederiksen ville ikke direkte sige, at regeringen havde ansvar for it-skandalerne. De enkelte ministerier har hver især ansvaret for deres egne projekter, og Finansministeriet og Videnskabsministeriet kan så komme med råd og vejledning, konstaterede finansministeren tørt.

"Jeg prøver ikke at skubbe ansvaret væk. Hver eneste ministerium har ansvaret for deres egne it-projekter," sagde ministeren.

Yildiz Akdogan forsøgte ellers med en masse tunge tal at få ministeren til at sige, at regeringen havde ansvaret for it-skandaler omkring tinglysningen og politiets sagshåndtering, Polsag.

"Borgerne har mistet penge, staten har mistet penge, og det har kostet borgerne vanskeligheder," sagde Yildiz Akdogan.

Mistede penge
Hun fremlagde en række tal, hun havde hentet fra Finansministeriets egen rapport om it-skandalerne.

• De samlede budgetoverskridelser på større statslige IT-projekter har siden 2001 været på en milliard kroner
• Den gennemsnitlige budgetoverskridelse har været på 40 procent.
• Den gennemsnitlige overskridelse af tidsplanen er på 75 procent.

Finansministeren havde kigget i samme rapport forud for mødet, men han læste i stedet op fra de sider, hvor regeringen foreslår, hvordan kommende skandaler bliver undgået.

"Jo, jeg har lært af de eksempler, der er. Men i modsætning til fru Akdogan kigger jeg fremad, hvor hun gerne vil kigge tilbage," sagde Claus Hjort Frederiksen.

Det stoler Yldiz Akdogan dog tilsyneladende ikke på, at ministeren gør godt nok. Hun påpegede, at den seks år gamle Bonnerup-rapport fremhævede mange af de samme problemer, som finansministeriets rapport fra maj slår ned på.

"Heller ikke dér skete der noget," sagde Yildiz Akdogan.

Claus Hjort Frederiksen mener ikke, at Socialdemokraterne kunne have udført arbejdet med it-projekterne bedre.

"Som afrunding vil jeg sige, at jeg tror ikke, at det er muligt, hverken for denne eller en hvilken som helst anden regering, vil kunne undgå at gå over tidsplanen eller overholde budgetter i alle projekter," sagde Claus Hjort Frederiksen.

Erstatninger
En anden socialdemokrat, det menige folketingsmedlem Per Husted, ville desuden have svar på, om staten ikke skulle overveje at indføre nye regler for erstatning til borgerne, hvis et it-projekt løber af sporet.

"Loven giver allerede muligheder" lød dog det afvisende svar fra Claus Hjort Frederiksen, som uddybede, at regeringen lige nu venter på svar fra kammeradvokaten for at afgøre, om borgere skal have erstatning for den dyre mellemfinansiering under det digitale tinglysningskoks.

Socialdemokraterne fik altså ikke, hvad de gik efter ved samrådet: At Claus Hjort Frederiksen påtog sig ansvaret for kuldsejlede it-projekter eller garantier om, at det ikke går galt igen.

"Jeg tror ikke, at det vil være klogt at aflægge en garanti for det her område for al fremtid, så det afholder jeg mig fra," sagde en finansminister, som til afveksling smilede og kiggede op fra sine papirer.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere