Sikkerhedsskrøner om open source aflives

Der er mange myter om sikkerhedsniveauet i open source software. Det er mere sikkert end proprietær software. Det er mindre sikkert. Ifølge danske sikkerhedseksperter er den frustrerende sandhed imidlertid, at det er hverken eller. Sikkerheden afhænger alene af, hvordan systemerne konfigureres.

Tilhængere af open source-software har gennem tiden haft rig mulighed for at grine i krogene, mens rapporter om sikkerhedshuller i produkter fra Microsoft og andre leverandører af proprietær software har hobet sig op.

Orme som Code Red skabte sidste år kaos i mere end en MS Internet Information Service server. Brugerne af open source serveren Apache følte sig derimod sikre.

I juli sidste år opdagede eksperter imidlertid huller i OpenSSL, der bruges til sikre transmissioner på Apache-servere.

Få uger efter ramte ormen Slapper, der ikke bare udnyttede hullet til at installere en bagdør, men også lagde bunden for et så kaldt denial of service-angreb, hvor flere computere angriber én computer.

Hverken mere eller mindre sikre

Og for danske sikkerhedseksperter er ovenstående et eksempel på, at open source på trods af de mange myter hverken er mere eller mindre sikkert end produkter, som er udviklet bag lukkede døre.

En central sikkerhedsdiskussion i open source er spørgsmålet om full disclosure? eller fuld offentliggørelse.

Hvis der bliver fundet et sikkerhedshul i open source, bliver det offentliggjort helt ned til hvilke kodelinjer problemet er opstået i.

Fortalere for open source hylder dette som en overvældende fordel set i forhold til de patches, der kommer ud fra for eksempel Microsoft, fordi det giver mulighed for alle at rette på problemer, og det skulle give en meget hurtig respons, når først hullet er blevet offentliggjort.

Ifølge Ulf Munkedal fra Fort Consult er der dog også en bagside.

? Open source er på godt og ondt kendt for at lave full disclosure på sikkerhedsbrister. Spørgsmålet er så, hvor sundt det er at fortælle alt? Det er ikke kun dem med gode hensigter, der kan læse koden. Også dem med dårlige hensigter kan uden videre se problemet, siger han.

En anden udbred myte om sikkerhed og open source er, at der er mere sikkert, fordi al kode ligger frit tilgængelig, og det derfor er langt nemmere at opdage eventuelle fejl.

Samtidig skulle antallet af mennesker, der ser på koden give færre brister.

? Det er ikke rigtigt. Teoretisk skulle det være enormt nemt at se fejl, når du har koden, men den fylder så meget, at der som regel ikke er nogen - eller i hvert fald meget få - der gør sig det besvær at se alt igennem. Samtidig sker der lige så mange menneskelige fejl i kodningen, som i proprietær software, siger Ulf Munkedal.

Hvor kommer koden fra?

Spørgsmålet er så, hvad virksomheder, der overvejer open source produkter i deres virksomheds IT-miljø skal være opmærksomme på i forhold til sikkerhed.

? Med open source software er der ikke nødvendigvis én leverandør, du kan henvende dig til, hvis der skulle opstå sikkerhedsproblemer. Det skal man selvfølgelig være opmærksom på, siger Ulf Munkedal.

Han anbefaler, at man henter software fra steder, der er 100 procent troværdige.

? Man har set flere eksempler på, at der har været indbrud de steder, hvor softwaren ligger, og at der er blevet ændret i koden og for eksempel installeret en bagdør i programmerne, siger han.

Det afgørende for et sikkert open source-miljø er dog i følge Ulf Munkedal, at det sættes rigtigt op.

? Der er ingen forskel i sikkerhedsniveauet på open source og propreitær software. I sidste ende er det, der virkelig har betydning for sikkerheden, den måde du konfigurerer på, siger han.
Hos sikkerhedsvirksomheden Protego opfordrer teknisk chef Peter Vestergaard til, at virksomheder overvejer open source på lige fod med alle andre produkter.

? Sikkerhed skal ikke være argumentet for at vælge open source-produkter fra, og det sker desværre alt for tit. Det er en af mine kæpheste, at det skal tages ind i overvejelserne på samme vilkår som alt andet software, siger han.

Denne artikel stammer fra avisen Computerworlds særtillæg om open source

Relevant link

http://www.idc-analyse.dk/" target="_new">Læs om IDC-analysen 'Open source - myter og realiteter.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere