Urent licenstrav hos DCC

Microsoft og DCC hemmeligholder forliget om DCCs snyd med Windowslicenser. Allerede for halvandet år siden blev mistanken vakt.

Da Microsoft og brokeren Dansk Computer Center (DCC) i slutningen af oktober offentliggjorde hovedlinierne i et juridisk forlig om krænkelse af licensrettigheder, var det kulminationen på et forløb, som har varet i næsten halvandet år.

Ifølge CRNs oplysninger går sagen helt tilbage til august 2008, hvor lederen af Microsofts anti-piratafdeling, Anne-Mette Stoltze på et møde hos DCC i Hinnerup ved Århus løftede en advarende pegefinger og stillede spørgsmål til DCCs håndtering af Windows-licenser.

Undervejs har Microsoft holdt kortene meget tæt til kroppen. Så sent som i april i år afviste Microsofts OEM-direktør Kim Enrum overfor CRN, at Microsoft kendte til eksempler på danske forhandler, der overtrådte Microsofts licensregler. Hans udtalelse faldt i forbindelse med en sag om softwarepirateri blandt britiske forhandlere. I den forbindelse konstaterede Kim Enrum, at der »ikke (er) tilsvarende problemer i Danmark«.

»Jeg kan have svært ved at se, at nogen ville finde på at gøre det i Danmark,« lød det således i april fra Kim Enrum på et tidspunkt, hvor DCC-sagen internt i Microsoft kørte på de helt høje nagler.

Hvordan sagen siden har udviklet sig er uklart, men det står fast, at DCC i løbet af i år har haft besøg af fogedretten i Randers, som sammen med Microsoft foretog en såkaldt »bevissikringsforretning«, som blandt andet betød, at DCC blev tvunget til at åbne sine regnskaber og interne it-systemer.

Ubesvarede spørgsmål

Ifølge CRNs oplysninger har DCC systematisk brudt forseglingen på Lenovo-pc’erne før man udskiftede udenlandske tastaturer med danske og opgraderede den installerede Windows-software til dansk. Ved at bryde forseglingen accepterer DCC samtidig Microsofts licensregler.

Hvordan DCC - som har status som officiel Lenovo Surplus-partner med en årlig omsætning på 350 millioner kroner - »uforvarende« kan installere sprogsoftware på importerede Lenovo-pc’er uden at overveje om man dermed kommer på kant med de gældende licensregler, er fortsat uklart. Det er også uvist, hvor længe DCCs snyd med licenser har stået på, eller hvor mange ulovlige licenser DCC gennem tiden har installeret på sine pc’er.

Et andet spørgsmål er, hvorfor Microsoft kræver yderligere licensering af en pc, hvor der i forvejen er ligger en præinstalleret version af Windows, som aldrig har været i brug. Microsoft og DCC holder fortsat lav profil, når det gælder det konkrete indhold af det indgåede forlig.

Læs mere om sagen i CRN 14/2009, som netop er udkommet.
 




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere