Traffic shaping vil snart reducere båndbredde

Kunder hos den lille ISP'er Fascom har midlertidigt fået lukket for bittorrent-trafik som følge af traffic shaping - begrænsninger i udvalgte storforbrugernes båndbredde. Traffic shaping er på vej i stor målestok både herhjemme og i udlandet.

Englands næststørste internetudbyder, Virgin Media, vil fra næste år indføre såkaldte traffic shaping. Begrænsningerne i båndbredden skal gælde bittorrent-brugere, der skal hæmmes i at fråse med internetkapaciteten til skade for "almindelige" brugere. Det oplyser selskabet ifølge The Register i dag.

Samme scenario bliver sandsynligvis virkelighed i Danmark.

I forvejen benytter mange antenne- og boligforeninger traffic shaping, mens de egentlige ISP'er ikke gør - i det mindste ikke officielt.

Men det kommer de til, mener formanden for telekommunikationsindustrien, Jens Ottesen Støtt.

»Det er noget, vi snakker meget om i branchen, og jeg tror helt sikkert, at det kommer,« siger han til CRN's søstermedie ComON.

At traffic shaping allerede påvirker en del af internet-Danmark, fik nogle ComON-læsere på Fyn for nylig at mærke. De troede, at deres internetudbyder Fascom, har indført blokering af al bittorrent-traffik.

Kun hvis man krypterede filerne kunne det lade sig gøre at fildele torrent-filer, fremgår det af en debat på fildelingsnetværket Nordic Tracker.

Hos Fascom lyder meldingen imidlertid, at der ikke er foretaget indgreb mod brugernes bittorrent-trafik. Direktør Niels Henrik Lind siger, at Fascom benytter traffic shaping, og at det sandsynligvis er denne trafik-moderering, der ved et tilfælde har ramt de pågældende brugeres torrent-trafik. Fascom har dog ingen politik om at indføre begrænsninger overfor bestemte brugergrupper eller applikationer, anfører han.

Britiske Virgin Media vil derimod gå specifikt efter torrent-brugere, siger selskabets ledelse til The Register. Den officielle indførsel af traffic shaping hos en stor, toneangivende internetleverandør, kommer i forbindelse med lanceringen af et nyt tilbud om en 50 Mbit forbindelse.

Adspurgt om hvorfor man vil opgive det hidtidige princip om netneutralitet (hvor der i tilfælde af nødvendige båndbredde-begrænsninger indføres lige meget begrænsning for alle) og i stedet rette begrænsningerne specifikt mod bittorrent-brugere, svarer Virgin Medias topchef Neil Berkett, at det er et spørgsmål om retfærdighed.

Ifølge den danske branche-formand er traffic shaping helt i orden, så længe der er saglige argumenter for det. Som eksempel nævner han de tv-ydelser, som flere ISP'er er begyndt at sælge som led i et bredbåndstilbud.

»Hvis man sælger tv-signaler som en ydelse, så må man jo også sørge for, at man kan leverer det. Derfor kan det blive nødvendigt at skære ned på andre ting, så brugeren måske ikke kan se YouTube-videoer samtidigt med, at han ser tv,« siger Jens Ottesen Støtt, der ved siden af sin formandspost arbejder som er juridisk direktør i Telia. Han oplyser, at Telia ikke i dag har konkrete overvejelser om at indføre traffic shaping.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Dinner Roundtable: Sikre og skalerbare løsninger til den moderne komplekse infrastruktu

Traditionelle IT-sikkerhedsløsninger, såsom VPN'er, er ikke længere tilstrækkelige for de avancerede sikkerhedsbehov og kompleksiteten i moderne virksomheder. Det norske nationale cybersikkerhedscenter anbefaler derfor nu at erstatte SSLVPN/WebVPN-løsninger på grund af sårbarheder.

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere


NIS2: Indhold, krav og konsekvenser- sidste chance for at blive klar

Vi sætter på denne dag fokus på hvad NIS2-direktivet kommer til at betyde for din organisation. Du et overblik over direktivet og de skærpede krav, så du undgår bøder og sanktionering.

26. september 2024 | Læs mere