Aflever digitale regnskaber med ny standard

I løbet af sommeren kan erhvervslivet aflevere årsregnskaber til myndighederne med en simpel datafil. Revisorer og skattefolk har store forventninger til standarden, der er baseret på XML og gør det nemmere at jonglere med finansielle data.

Efter flere års forarbejde kan danske virksomheder i løbet af sommeren indlevere regnskaber til Erhvervs- og Selskabsstyrelsen elektronisk med en ny, åben standard.

Den åbne standard tvinger brugerne til at lære en ny forkortelse, XBRL, der står for eXtensible Business Reporting Language.

Over 170 virksomheder verden over bakker op om standarden, der bygger på det udbredte XML-sprog til standardisering af dokumenter.

XBRL er en digital fødekæde for finansielle data. Når den er digital, bliver det lettere for alle, der til daglig beskæftiger sig med disse data, at jonglere rundt med dem.

- For virksomhederne betyder det, at de kan sende deres regnskaber per e-mail og med digital signatur til Erhvervs- og Selskabsstyrelsen, som registrerer og lagrer dokumentet, siger projektleder Michael Rugaard, Erhvervs- og Selskabsstyrelsen.

Slut med frihederne

Regnskabet skal forinden omdannes til XBRL, og dermed er det slut med selv at bestemme, hvordan de tørre tal skal stilles op.

Danske virksomheder har stor frihed til selv at bestemme opstillingen af regnskabet, så længe det tegner et "retvisende billede" af virksomhedens drift.

Med XBRL er det på forhånd afgjort, hvor tallene skal stå - de skal passe med XML-koderne foran.

Hvis virksomhedens IT-systemer understøtter XBRL, kan man i grove træk blot trykke på en knap, og et XBRL-regnskab programmeres klar til aflevering ud fra oplysningerne i bogføringssystemet.

Ellers kan man bruge et gratis program fra Erhvervs- og Selskabsstyrelsen til formålet.

XML
(eXtensible Markup Language)

XML er en åben standard, der giver flere muligheder end det klassiske HTML-sprog for eksempelvis at publicere på nettet.

Webudvikleren kan selv definere et dokumentformat, som vil blive forstået af et hvilket som helst andet system, der understøtter XML.

XBRL (eXtensible Business Reporting Language) bygger oven på XML-standarden.

XML blev udviklet i 1996 af XML Working Group.

Skal bruges bredt
En af udfordringerne har været at udforme en skabelon for et regnskab, som alle virksomheder kan bruge.

Erhvervs- og Selskabsstyrelsen har derfor sammen med revisionsfirmaet KPMG udviklet en særlig dansk kontoplan, i XML-sprog en såkaldt taksonomi.

- Vi har påtaget os rollen som "first mover". Når en offentlig myndighed går forrest, udsender vi et signal om, at XBRL skal bruges bredt, siger Michael Rugaard.

Han lægger vægt på, at mange store softwarefirmaer bakker op om XBRL. Microsoft har varslet, at XBRL kommer til at indgå i den næste Office-kontorpakke med Word og Excel.

Det samme gælder de store producenter af software til virksomheder som IBM, SAP, Software AG og mange flere.

Målretter information

Revisionsfirmaet KPMG putter megen prestige ind i kampen for at udbrede kendskabet til XBRL.

- XBRL står for en klar regelforenkling. I dag sidder højtuddannede mennesker og bruger en betydelig mængde tid på at lede efter data, siger statsautoriseret revisor Lars Dyrner, KPMG.

Med XBRL kan man målrettet søge efter de tal, man har brug for.

Tallene kan også serveres på forskellige måder afhængig af målgruppen.

En virksomhed kan ud fra den samme datamængde vise målrettede informationer på hjemmesiden, for eksempel finansielle nøgletal til analytikere, omsætning, driftsresultat og bundlinje til journalister og "grønne tal" til miljøinteresserede.

Danske virksomheder skal fra 2005 aflevere regnskaber, der følger de internationale regnskabsregler (IAS). Det betyder, at man med en XBRL-version lynhurtigt kan oversætte teksten i et regnskab til andre sprog, fordi alle er enige om betydningen bag begreberne.

Langsom udbredelse

Spørgsmålet er nu, om man får virksomhederne og deres revisorer til at springe på XBRL-vognen.

- Jeg har en forventning om, at det kommer til at gå langsomt, siger Lars Dyrner, der tror, at mange virksomheder vil vente, indtil andre har gjort erfaringer med den nye standard.

Allerede i dag findes en XML-løsning, som man kan bruge til at indberette regnskabstal til Erhvervs- og Selskabsstyrelsen med.

Meget få har haft kendskab til den, og styrelsen har ikke opdateret XML-skemaet i forhold til den nye årsregnskabslov, der trådte i kraft ved årsskiftet.

Nu tester KPMG og Erhvervs- og Selskabsstyrelsen regnskaber, der overholder den nye årsregnskabslov.

Relevante links

XBRL.org
Erhvervs- og Selskabsstyrelsen om XBRL
KPMG om XBRL




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Security Summit 2024

Hør blandt andet hvordan nogle af Danmarks bedste CISO´er griber deres vigtige opgaver an, hvad kvanteteknologi og AI betyder for sikkerhedsområdet og se hvad det er, som de bedste it-sikkerhedsleverandører arbejder med pt.

29. august 2024 | Læs mere


Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere