Websales trukket ned af mellemregninger

16 millioner kroner satte hardwareforhandleren Spirit Websales til, da søsterselskaberne Spiritech og Spirit Solutions gik konkurs. Kreditorerne vinker farvel til 17 millioner kroner, så selskabet kan drives videre.

Fiaskoen for Aston IT spøger stadig i stifter Peter Warnøes største selskab, hardwareforhandleren Spirit Websales.

Websales har netop aflagt regnskab for 2002. Det viser et lille underskud, men bærer frem for alt præg af mange mellemregninger. Først og fremmest tabte Websales 16 millioner kroner på konkursen i to søsterselskaber.

Det oprindelige Aston-selskab var nemlig meget længe om at afslutte afregningerne med Websales, Spirit Solutions og Spiritech, som Peter Warnøe købte selskaberne fri af.

Ifølge Websales' direktør, Klavs F. Jørgensen, betød de åbne mellemregninger med Aston-selskabet, at det var yderst vanskeligt for Peter Warnøes selskaber at skaffe finansiering.

Kun Websales havde adgang til at låne penge, og en del af pengene blev sendt videre til Spirit Solutions og Spiritech.

Islænding væltede korthuset

Derfor endte Websales med at have 16 millioner kroner til gode i søsterselskaberne, da korthuset væltede i efteråret.

Det begyndte, da Peter Warnøe ragede uklar med islændingen Fertram Sigurjonsson, som skulle have købt hovedparten af Spirit Solutions.

Bruddet mellem de to ejere fik selskabet til at gå ned, og det trak lynhurtigt Spiritech med i faldet.

Tilbage stod Websales uden penge på kistebunden. Selskabet blev først reddet i år, da kreditorerne, inklusive Told og Skat, vinkede farvel til tilgodehavender på i alt 17 millioner kroner.

Spirit Websales A/S Årsregnskab
Millioner kroner20022001
Omsætning536,3486,4
Resultat af primær drift-1,16,8
Resultat før skat -3,14,9
Resultat-1,53,4
Egenkapital2,43,9
Antal ansatte7745
De fik til gengæld udbetalt 7,6 millioner kroner med det samme. Samtidig spyttede ejerne yderligere godt 4,2 millioner kroner i kassen, og det reddede Websales.

Ejerne lovede desuden kreditorerne, at sælger de deres aktier, så skal de betale tilgodehavendet tilbage. Det samme sker, hvis Websales' egenkapital kommer over ti millioner kroner.

Ifølge Klavs F. Jørgensen var det aldrig meningen, at mellemregningerne mellem søsterselskaberne under Peter Warnøes vinger skulle blive så store.

Mellemregninger gav underskud

De har også smittet af på Websales' egen forretning, som sidste år fik et underskud på 1,5 millioner kroner. I 2001 var der overskud på 3,4 millioner kroner.

Underskuddet kom, selv om omsætningen steg ti procent til 536 millioner kroner. Selve driften gav et underskud på godt to millioner kroner, når akkord-ordningen er regnet med på plussiden.

I årsregnskabet kalder ledelsen resultatet for "utilfredsstillende", men Klavs F. Jørgensen er nu ikke alt for ked af det.

- Vi havde overskud, hvis vi trækker mellemregningerne ud af regnskabet. Desuden har det været svært at bevare den kreditlinie, som er nødvendig for en forretning som vores, siger han.

Websales kører nu videre uden for Peter Warnøes Spirit Group, som Aston-stifteren selv har taget livet af. Selskabet har overtaget en serviceforretning med 12 medarbejdere fra Spirit Solutions og 20 medarbejdere fra Spiritech.

Sidste år voksede virksomheden fra 45 til 77 medarbejdere, men ifølge Klavs F. Jørgensen er der skåret ned i den oprindelige kerneforretning, så den er trimmet til et nyt regnskabsår.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere