TDC: Norsk UMTS har ingen interesse

TDC's koncernchef, Henning Dyremose, vil ikke byde på en norsk UMTS-licens. Regnestykket hænger ikke sammen, siger han.

TDC melder sig fra starten ud af konkurrencen om de to ledige norske UMTS-licenser, også kaldet 3G.

Det sker selv om den norske regering tilbyder lempelige vilkår, og TDC i dag står uden mobilforretning i landet.

- Det er dyrt at rulle ud i Norge. Hvis vi skal gå ind helt uden kundebase og uden netværk, så kan jeg ikke få regnestykket til at hænge sammen, siger TDC's koncernchef, Henning Dyremose, til Computerworld Online.

Ny auktion
Den norske regering besluttede i fredags at sætte licenserne på auktion med en mindstepris på 198 millioner kroner.

Frem for alt gør nordmændene det langt billigere end tidligere at bygge et UMTS-netværk i det tyndtbefolkede land.

Hvor Telenor og Telia Soneras Netcom efter eget udsagn har forpligtet sig til at udbygge deres UMTS-netværk, så de dækker mellem 60 og 70 procent af befolkningen, kan de to nye selskaber nøjes med 30 procent.

Ifølge teleanalytiker John Strand kan det opnås alene ved at dække Oslo-området.

Netop udbygningen af netværk er en af de tungeste poster, når teleselskaberne etablerer UMTS.

Alene i det langt mindre Danmark forventer analytikere, at det vil koste mindst tre milliarder kroner per selskab at leve op til myndighedernes dækningskrav.

Regnestykket hænger ikke sammen

Alligevel tøver Henning Dyremose ikke med at afvise at gå ind i Norge.

Han afviser, at de lempeligere betingelser ændrer afgørende på økonomien. Henning Dyremose ønsker heller ikke at spekulere i, hvem der så kan tænkes at byde på de norske licenser.

Hidtil har de norske myndigheder kun været i kontakt med Hutchison Whampoa fra Hong Kong, der har UMTS-licenser i en række europæiske lande og i Danmark og Sverige sammen med den svenske Wallenberg-familie.

Det sværeste er at skaffe kunderne

Ifølge teleanalytiker John Strand er det afgørende problem på det norske marked, at de to eksisterende mobilselskaber, Telenor og Netcom, har sat sig tungt på forhandlerne. Dermed er det yderst vanskeligt for nye selskaber at få fodfæste.

Aktieanalytiker Lars Horslund, Danske Securities, påpeger, at andelen af nordmænd med mobiltelefon er højere end den tilsvarende andel herhjemme.

- Det betyder, at der ikke er vækst i markedet, og at et nyt mobilselskab skal stjæle kunderne fra de andre. Det bliver en meget hård kamp, forudser han.

Ifølge Lars Horslund er den største forhindring for at etablere sig i Norge derfor ikke milliardomkostningerne til at bygge netværket, men derimod at skaffe tilstrækkeligt mange kunder.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere