Norge: UMTS-licenser på ny auktion

Den norske regering forsøger at sælge to UMTS-licenser, som teleselskaber tidligere har opgivet at leve op til. Det sker ved at lempe licensvilkårene for både nye og eksisterende UMTS-selskaber.

Norge har som det første land i Europa lempet kravene til de teleselskaber, som har en licens til at bygge et mobilnet med UMTS-teknologi, også kaldet 3G.

De to selskaber, som har UMTS-licenser, Telenor og det Telia Sonera-ejede Netcom, får 15 måneder yderligere til at udbygge deres netværk.

I forvejen havde de forpligtet sig til at udbygge dem efter fem år, fra licensen blev givet i 2000.

Norge uddelte fire licenser ved en såkaldt skønhedskonkurrence, hvor blandt andet udbygningen af netværket spillede ind på, hvilke af de syv konsortier der fik tildelt licenserne.

To licenser leveret tilbage

Minimumskravet var, at netværkene skulle dække 40 procent af befolkningen, men i praksis har selskaberne forpligtet sig til mellem 60 og 70 procent af befolkningen. Det siger informationschef Sigurd Sandvin fra Telenor Mobil til den norske nyhedstjeneste Teleavisen.

Netop udbygningen af netværket er ekstremt dyr for UMTS-selskaberne, særligt i et tyndt befolket land som Norge. Derfor truer Telenor med at gå til EU's konkurrencemyndigheder, efter regeringen har besluttet at sende to UMTS-licenser på auktion igen.

Auktionen kommer, efter to af de norske UMTS-selskaber har måttet levere deres licens tilbage til myndigheder. Broadband Mobile gik konkurs, mens Tele2 ikke kunne se nogen forretning i UMTS i Norge.

Lempeligere vilkår for nye selskaber

På den nye auktion over de to ledige frekvenser bliver mindsteprisen 198 millioner kroner per licens. Det har Telenor og Netcom ingen problemer med.

Derimod raser de over, at regeringen vil tilbyde de nye selskaber langt lempeligere vilkår, end de selv skal leve op til. De nye selskaber kan nøjes med at bygge netværk ud til 30 procent af befolkningen i løbet af seks år, fra licensen bliver uddelt.

Oven i købet overvejer den norske trafik- og kommunikationsminister, Torild Skogsholm, at gøre national roaming obligatorisk.

Det vil, påpeger Sigurd Sandvin over for Teleavisen, føre til, at de nye selskaber kan nøjes med at leje sig ind på Telenor og Netcoms netværk, når de har udbygget deres egne netværk til 30 procent af befolkningen.

Kun Hutchison har vist interesse

Sigurd Sandvin er derimod godt tilfreds med at have fået yderligere 15 måneder til at udbygge Telenors eget netværk. Det bliver dog ikke gratis. Der skal betales en kompensationen til den norske stat for udsættelsen.

Hvor stor, den bliver, er op til de norske telemyndigheder at afgøre. Tele2 betalte knap 10 millioner kroner for at levere sin UMTS-licens tilbage.

Trods de stærkt lempede vilkår kan krisen i telebranchen gøre det yderst vanskeligt for den norske regering at tiltrække nye mobilselskaber til landet.

Torild Skogsholm har kun været i kontakt med et enkelt selskab, som har vist interessere, nemlig Hong Kong-konglomeratet Hutchison Whampoa, der i Danmark og Sverige bygger UMTS-netværk sammen med den svenske Wallenberg-familie.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere