Fjernede værdier fra Frode Herløv før konkurs

Forud for konkursen i distributøren Frode Herløv forsøgte firmaet at flytte værdier ud af selskabet. Det kan være ulovligt, vurderer juraprofessor.

Mere end en måned før konkursen i distributøren Frode Herløv A/S var firmaet i gang med fjerne firmaets værdier, samtidig med at man forsøgte at sikre sig fortsat samarbejde med Frode Herløvs leverandører i et andet selskab.

En række mails, som CRN er i besiddelse af, viser, at Frode Herløv allerede midt i december bad sine leverandører om at omfakturere allerede afgivne ordrer til firmaet Salico Aps, der ligesom det krakkede Frode Herløv A/S er ejet af direktør Jan Lippert.

Frode Herløv blev erklæret konkurs den 23. januar, og mindre end 14 dage senere købte Jan Lippert for et ukendt beløb en række aktiver ud af konkursboet. Resultatet er, at Jan Lippert i dag kører sin oprindelige forretning videre i Salico, mens Frode Herløvs kreditorer er overladt til at få deres tilgodehavender dækket via konkursboet.

Ifølge mailkorrespondancen som er sendt fra Frode Herløvs bogholder Jette Lisbjerg til det kinesiske Avixe.com, beder Frode Herløv den 18. december Avixe om at ændre en række fakturaer for allerede leverede og bestilte varer, så varerne blev betalt af Salico i stedet for af Frode Herløv.

Modstand fra Avixe betød dog, at Frode Herløv måtte opgive at ændre eksisterende faktureringer, mens man tilsyneladende blev enige om at allerede afgivne ordrer og alle fremtidige ordrer skulle faktureres til Salico.

En række tidligere medarbejdere i Frode Herløv, som CRN har talt med, siger samstemmende, at manøvren skete for at sikre sig, at man kunne handle videre med leverandørerne under Salico-navnet.

»At prøve at ændre fakturaer på denne her måde er at fjerne værdier fra selskabet. Så reelt er Jan Lippert allerede på det her tidspunkt begyndt at flytte værdier og ordrer ud af et selskab, som han vidste var på vej mod konkurs,« siger en af de tidligere ansatte til CRN.

CRN har forelagt mail-korrespondancen for Jan Lippert, som afviser, at der er noget suspekt i fremgangsmåden. Lippert henviser til, at de fakturaer, som er nævnt i de pågældende mails, lyder på mindre end 500 dollars, og at han betragter det som værende under »bagatelgrænsen«, som han udtrykker der. Han ønsker i øvrigt ikke at kommentere sagen yderligere, ligesom han afviser at give CRN indsigt i de pågældende fakturaer.

CRN har forelagt forløbet for ekspert i konkursret, professor Ulrik Rammeskow Bang- Pedersen, fra Københavns Universitet. Han understreger, at han ikke kender den konkrete sag til bunds, men vurderer at fremgangsmåden kan være i strid med loven.

»Det er et problem, hvis man inden en konkurs flytter værdier og goodwill til et andet firma. Det må man ikke gøre uden at betale for det, fordi firmaets øvrige kreditorer ellers risikerer at blive snydt,« siger juraprofessoren.

Det har ikke været muligt at få en kommentar til sagen fra kurator i konkursboet efter Frode Herløv, advokat Ulrik Asbjørn. Han har dog tidligere oplyst, at Salico har overtaget aktiverne i Frode Herløv til »en pris, som ligger over det niveau, som man kunne forvente «.


Læs mere om konkursen i Frode Herløv A/S i CRN 4/2009, som udkommer i denne uge.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere