Smser sår tvivl om voldtægtsanklage mod Assange

Afgørelse om udlevering af Wikileaks-stifteren er udsat.

Den britiske domstol, der behandler Sveriges anmodning om at få Julian Assange udleveret, besluttede i går at udskyde en afgørelse. Det skete efter Assanges forsvarer fremkom med nye oplysninger om de to anklagende kvinders interne dialog via sms.

De to kvinder har ifølge Julians Assanges svenske advokat Björn Hurtig sendt over 100 sms’er til hinanden og deres venner, hvori de beskriver, at de ønsker hævn og vil prøve at presse penge ud af retssagen mod Wikileaksstifteren. Det skriver avisen The Guardian.

Sms-beskederne fik Björn Hurtig lov at læse under opsyn af det svenske politi, fortæller han til den britiske domstol i Belmarsh. Advokaten måtte dog hverken tage notater eller fortælle oplysningerne videre til sin klient.

”Jeg mener, at det strider mod proceduren for en fair retssag. Nogle af beskederne modsiger de anklagende kvinders vidneudsagn,” sagde han til retten.

En anklage lyder på, at Julian Assange havde sex med en kvinde, mens hun lå og sov. Men i sms’erne beskrives hun som værende halvt vågen. Advokaten mener derfor ikke, der er grundlag for udlevering af Wikileaks-stifteren til det svenske retsvæsen.

Uden for retssalen satte Julian Assange pres på den svenske anklager Marianne Ny:

"Hun nægter at komme til høringerne, vores vidner og min advokat er blevet fløjet hertil fra Sverige for at blive krydsforhørt, hvilket har været meget dyrt. Hvor er retfærdigheden i den her sag. Der er ingen retfærdighed. Vi ser, at den svenske og engelske regering bruger et ubegrænset budget, mod mit noget mere beskedne budget," sagde han til pressen efter høringen.

Julian Assange fik lov til at forlade Sverige 27. september med Stockholms chefanklager Eva Finnés tilladelse, efter at sagen om de påståede sexovergreb blev fundet for let. Hun mente, at den vagthavende statsanklager Maria Häljebo Kjellstrand ikke havde grundlag for at udstede arrestordren mod Julian Assange efter de to kvinders anklager. Derfor blev Wikileaks-stifteren heller ikke formelt sigtet. Men efter de to kvinders advokat ankede kendelsen, blev sagen genoptaget, og de svenske myndigheder udstedte derefter en europæisk arrestordre på Jullian Assange.

USA arbejder også hen mod at få den kontroversielle Wikileaksstifter udleveret til retsforfølgelse, men det vil være efter en anklage om spionage eller lignende.

En domstol i USA har pålagt Twitter at udlevere statusopdateringer og private beskeder sendt til flere af Julian Assanges allierede. I beskederne blev der diskuteret hvordan og hvilke dokumenter, der skulle lækkes.

Indtil nu har ordren fra retten været delvist hemmeligholdt, men både Julian Assanges advokater og Twitter ønsker at få sagen frem i offentligheden.

Twitter har været nødsaget til at bryde egne regler, for hvordan information videregives. De skriver i deres regelsæt, at de er nødt til at informere de pågældende brugere, før de udleverer informationer skrevet på deres site.

Retten i Belmarsh i England har udsat afgørelsen om en eventuel udlevering af Julian Assange til de svenske myndigheder til nu om to dage, altså på fredag.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere