EET skærer ned i Norden

EET Nordic, der distribuerer IT-komponenter, har skåret sine danske, svenske og norske selskaber til i det forløbne år og opgraderer i stedet i Sydeuropa. Ejeren, CVC Capital Partners, vinker farvel til 162 millioner kroner for at lette en enorm rentebyrde.

Danske EET Nordic, der opbyggede en stor del af sin forretning med at distribuere RAM-moduler fra Kingston, brugte sidste regnskabsår på at skære den nordiske organisation ned for i stedet at satse stadig mere på Sydeuropa.

I løbet af foråret røg 43 medarbejdere ud af de nordiske datterselskaber, mens der blev ansat 10 i Sydeuropa.

EET Nordic var dermed i sommer, da regnskabet blev afsluttet, nede på at beskæftige 153 medarbejdere, mens der i forrige regnskabsår var 186 på lønningslisten.

Problemer i Sverige

Nedskæringerne er en konsekvens af, at RAM-priserne er raslet ned. EET's omsætning dykkede 13 procent, og på bundlinien gik det ikke meget bedre.

Underskuddet landede på 17 millioner kroner, hvor det året før lykkedes selskabet at tjene fire millioner kroner.

Selve driften af ETT giver dog fortsat overskud, om end det er dalet fra 30 til beskedne tre millioner kroner. I Danmark er indtjeningen på driften endda gået en anelse frem fra knap to til godt tre millioner kroner.

Til gengæld har EET haft store problemer i Sverige, hvor selskabet har afskrevet goodwill for 35 millioner kroner i det svenske datterselskab.

Samtidig har EET lukket det danske selskab Netbuilders, der oprindelig overtog agenturet for den amerikanske netværksproducent 3Com. Meningen var dengang, at de seks medarbejdere skulle drive konsulentforretningen inden for netværk, men det blev der ikke plads til på det danske marked.

Kingston-skilsmisse til 4-5 millioner

Det har heller ikke pyntet på EET Nordics regnskab, at Kingston sidste år smed selskabet på porten på grund af "illoyalitet". Det skyldtes, at EET solgte sine egne mærker inden for RAM, harddiske og netværk.

EET Nordic A/S Årsregnskab
Millioner kroner2001/022000/01
Omsætning914,11.047
Resultat af primær drift (EBIT)3,230,5
Resultat før skat -16,411,1
Resultat-17,13,7
Egenkapital
30. juni 2002
-242,4-219
Antal ansatte176186
Ifølge økonomidirektør Jan Holmetoft Iversen er det lykkedes EET at sælge stort set lige så meget RAM, som mens Kingston-produkterne stadig stod i varekataloget.

Til gengæld er priserne på RAM styrtdykket, og det er gået hårdt ud over selskabets omsætning.

- Jeg tror, at det har kostet os mellem fire og fem millioner kroner på bundlinien at miste Kingston, siger Jan Holmetoft Iversen.

Gæld fra stifelsen

Det altoverskyggende problem for EET Nordic er dog hverken det svenske selskab eller skilsmissen fra Kingston. Det er derimod en enorm rentebyrde, der stammer tilbage fra stiftelsen i 1997.

EET blev oprindelig stiftet som selvstændigt selskab i Danmark, Norge og Sverige med forskellige personer bag. I Danmark var det brødrene Lasse og Per Frost.

I 1997 trådte investeringsfonden CVC Capital Partners til og lagde de tre selskaber sammen. Samtidig købte selskabet 50 procent af aktierne fra stifterne i alle de nordiske lande.

Den nøjagtige pris er aldrig kommet frem, men ifølge Jan Holmetoft Iversen optog virksomheden i forbindelse med handlen lån hos aktionærerne og i banken for mellem 300 og 400 millioner kroner.

CVC Capital Partners betalte dog ikke pengene fra egen bankbog. I stedet lånte EET Nordic dem af både CVC selv og af Unibank - i dag Nordea.

Samtidig afskrev EET al goodwill fra købet med det samme. Det har ført til, at selskabet slæber rundt på en negativ egenkapital, der ved udgangen af seneste regnskabsår var på minus 242 millioner kroner.

Meningen var, at CVC skulle få pengene tilbage ved at sende EET Nordic på børsen og hente pengene tilbage til sig selv og til selskabet på den måde. Men det nåede selskabet aldrig, inden dotcom-boblen brast, og nu er det ifølge Jan Holmetoft Iversen endegyldigt for sent.

Ifølge Jan Holmetoft Iversen minder arrangementet om, hvad Unibank gik med til i Aston, hvor det oprindelige selskab nu er efterladt uden aktiviteter, men med en enorm gæld. I det oprindelige Aston-selskab var Unibank og CVC Capital også sammen.

Ejer vinker farvel til 162 millioner

EET Nordic har været en veldrevet forretning, og der er årenes løb blevet banket af på gælden, men rentebyrden på 20 millioner kroner er hovedårsagen til de røde tal i seneste regnskabsår.

Det har CVC Capital taget konsekvensen af. Selskabet har vinket farvel til 162 millioner kroner, som EET Nordic skyldte, siden stifterne blev betalt for deres aktier i 1997.

Det skete i forbindelse med, at investeringsfonden overtog de resterende aktier fra stifterne 20. november sidste år. Det er ikke oplyst, om stifterne fik penge for deres resterende aktier.

Jan Holmetoft Iversen lægger vægt på, at med 162 millioner kroner mindre i gæld, slipper EET Nordic næste år for at betale otte millioner kroner i renter.

Samtidig er Nordea gået med til at udskyde tilbagebetalingen af nogle af selskabets lån til EET som en direkte konsekvens af sidste års dårlige resultat.

Jan Holmetoft Iversen glæder sig over, at CVC Capital er gået med til at konvertere de 162 millioner kroner til aktier i modsætning til tilfældet Aston, hvor fonden nu er helt ude af driften af selskabet.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere