Ny skat på pc og net betalt af arbejdsgiveren

Det skal koste dig dyrt at have telefoni, bredbånd eller pc stillet til rådighed af arbejdsgiveren. Det foreslår Skattekommissionen som et led i en pakke, der skal sænke danskernes topskat.

Det bliver betragteligt dyrere at være deltager i informationssamfundet - i hvert fald hvis deltagelsen er betinget af en af de ordninger, der har fået tusinder af danskere til at tage imod et tilbud om bredbånd og/eller hjemme-pc finansieret af arbejdsgiveren.

Det er konsekvensen af den pakke, som i går blev fremlagt af Skattekommissionen. Pakken er et længe ventet udspil til, hvordan skattesystemet kan lægges om, så det bliver mere attraktivt at arbejde.

Kommissionens forslag til, hvordan skattelettelserne finansieres, indebærer en såkaldt multimediaskat.

"Hvis en medarbejder tildeles enten en pc, adgang til og brug af internet eller en fri telefon, beskattes medarbejderen årligt af 5.000 kr.," hedder det i forslaget.

Hjemmepc-ordninger, hvor medarbejderen kan fradrage udgifterne op til et vist beløb for pc'er stillet til rådighed af arbejdsgiveren, skal ifølge Kommissionen afskaffes helt.

Fra flere sider mødes udspillet med undren.

Formanden for ITEK under DI Tom Togsverd siger til CRNs søstermedie ComON, at han finder det ærgerligt, at Skattekommissionen ønsker at bevæge sig væk fra den udvikling, hvor folks it-kompetencer er blevet styrket.

»Hvis der var tale om, at marginalskatten blev lagt væsentligt om, så kan man vel godt forestille sig, at der skal betales et eller andet sted. Men hvis der kun er tale om en ændring på få procent, så er det her en dyr pris at
betale,« mener han.

ITEK-formanden anslår, at omkring halvdelen af bredbåndsforbindelserne til de danske husstande på den ene eller anden måde er arbejdsgiverfinansieret.
Hos den dominerende leverandør af medarbejderbredbånd, TDC, siger markedsdirektør Mogens Jallberg, at det er mellem en tredjedel og halvdelen af danskerne, der har medarbejderbredbånd i en eller anden form.

Også han undrer sig over udspillet fra Skattekommissionen.

»Folk ville nok få sig en bredbåndsforbindelse alligevel, fordi det i dag trods alt er blevet så billigt, at alle kan være med. Men mange har brugt tilbuddet om medarbejderbredbånd til at anskaffe sig en meget kraftigere forbindelse, end de ellers ville halve valgt. De fordele, der følger med en kraftigere - for eksempel i relation til folks opbygning af kompetencer og brug af ny teknologi - går man altså glip af. Det undrer mig, at det er i den retning man vil gå,« siger han.

Skattekommissionen mener, at de gældende regler giver anledning til misforståelser for borgerne. Forenklede regler vil forbedre retssikkerheden og lette myndighedernes kontrol, hedder det i pakken.

I dag bliver fri telefon beskattet med en standardsats på 3.000 kroner om året, mens bredbånd og hjemmepc kan være gratis, hvis medarbejderen er koblet på firmaets netværk.
Den nye skat på bredbånd er langt mere generelt:

"Multimediebeskatningen er uafhængig af, hvor mange af elementerne medarbejderen tildeles. Der skal dog fortsat være tale om sædvanligt tilbehør til f.eks. en pc, så ordninger ikke udbredes til andet elektronisk udstyr, der som udgangspunkt ikke vil have erhvervsmæssige funktioner for medarbejderen," hedder det i froslaget.

Forslaget om at indføre en multimedieskat vil ifølge Skattekommissionen indbringe ekstra 750 millioner kroner til staten.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Dinner Roundtable: Sikre og skalerbare løsninger til den moderne komplekse infrastruktu

Traditionelle IT-sikkerhedsløsninger, såsom VPN'er, er ikke længere tilstrækkelige for de avancerede sikkerhedsbehov og kompleksiteten i moderne virksomheder. Det norske nationale cybersikkerhedscenter anbefaler derfor nu at erstatte SSLVPN/WebVPN-løsninger på grund af sårbarheder.

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere


NIS2: Indhold, krav og konsekvenser- sidste chance for at blive klar

Vi sætter på denne dag fokus på hvad NIS2-direktivet kommer til at betyde for din organisation. Du et overblik over direktivet og de skærpede krav, så du undgår bøder og sanktionering.

26. september 2024 | Læs mere