Politikere kede af happy slapping

Dansk Folkeparti vil se på om digitale vandmærker i videooptagelser på mobiltelefoner kan hjælpe til at opspore happy slapping-videoernes bagmænd. Det Radikale Venstre mener, ikke problemets omfang er stort nok.

Det Radikale Venstre vil først og fremmest have gjort besiddelse og videreformidling af happy slapping ulovligt. Dansk Folkeparti vil se på om teknikken med digitale vandmærker i videofiler i mobiltelefoners er en god idé.

Digitale vandmærker i videooptagelser på mobiltelefoner kan gøre det nemt at spore dem tilbage til ophavsmanden. Teknologien er ikke implementeret i telefonerne, da det hverken er en feature, som kunderne har brug for, eller producenterne har gavn af. Derfor er det myndighederne, der skal rejse et krav overfor producenterne, hvis teknikken skal sættes ind i mobiltelefonernes software.

»Umiddelbart lyder det jo spændende, for vi vil jo gerne problemet med happy slapping til livs. Men der kan jo være både nogle tekniske og praktiske løsninger, som skal klares først,«
siger medie- og retordfører Simon Emil Ammitzbøll fra Det Radikal Venstre til CRNs søstermedie ComON.

Et argument imod er, at softwaren bag vandmærkerne fylder en smule i en videooptagelse. Videofilen fylder derfor lidt mere, og hvis man sender filen via MMS fra sin telefon, kan det koste brugeren ekstra. Derfor vil Simon Emil Ammitzbøll først og fremmest have besiddelse og videreformidling af happy-slapping videoerne gjort ulovlige.

»For det første, skal man jo være sikker på, at teknikken fylder lidt nok, men for det andet må man også overveje, om ikke det i første omgang er vigtigst, at vi får sendt nogle kraftige signaler om, at vi ikke vil acceptere happy slapping og at vi vil kriminalisere det. Og hvis det kan løse problemet i første omgang, skal man overveje, om det bliver for besværligt at lave det digitale vandmærke,« siger Ammitzbøll.

Han mener ikke, at politikerne skal pålægge producenterne af mobiltelefoner at implementere de digitale vandmærker.
»Det er et lidt for stort indgreb at lave i forhold til problemets omfang. Hvis vi kan løse det på den anden måde ved at lave en lov i mod det, synes jeg, vi skal gøre det først,« pointerer Simon Emil Ammitzbøll.

Dansk Folkepartis Peter Skaarup er af en anden mening. Han mener, der skal lovgives, men er villig til at gå videre med idéen om digitale vandmærker.

»Lige umiddelbart så synes jeg, det vigtigste er at standse happy slapping helt overordnet. Det er noget forfærdeligt svineri. Hvis man så kan bruge et digitalt vandmærke ovenikøbet fra politiets side, til at finde ud af, hvem det var der optog det i sin tid, så kan man jo finde dem, som stod bag optagelsen,« siger retsordfører Peter Skaarup.

På baggrund af at teknologien foreligger, vil Peter Skaarup nu gå videre med idéen.

»Jeg vil gerne spørge justitsministeren, eller måske videnskabsministeren, om det er en praktisk mulighed at få gennemført sådan et digitalt vandmærke,« siger Peter Skaarup til CRNs søstermedie ComON.

Han vil dog være mere tilbageholdende, såfremt det bliver en omkostning for mobilkunderne enten at sende MMS-beskeder, fordi de fylder mere med et digitalt vandmærke, eller fordi telefonerne bliver dyrere med teknikken implementeret.


»Det afhænger jo også af den økonomiske omkostning, det har for telefonerne og markedet som helhed. Det er det, vi skal have vurderet op mod hinanden, for at se, om vi kan støtte det eller ej. Vi skal have undersøgt, hvad det vil betyde for dem, som skal købe, og hvilke konsekvenser det vil have for telefonerne i det hele taget. En producent vil jo altid vælte sådan en udgift over på køberne,« siger Peter Skaarup.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere