Fagforbund magtesløse overfor lønnedgang

Det er helt i overensstemmelse med reglerne, når konsulentvirksomheden Hands kræver, at medarbejderne går ned i løn, hvis ikke de vil fyres. Det konstaterer fagforeningerne, som kritiserer ledelsen for ikke at forhandle med medarbejderne.

Fagforeningerne står magtesløse over for konsulenthuset Hands kollektive opsigelse af 300 medarbejderes lønvilkår.

De 300 medarbejdere er blevet bedt om at acceptere en lønnedgang på op mod 15 procent, og konsekvensen ved at sige nej er en fyreseddel.

- Det er kritisabelt, at medarbejderrepræsentanterne ikke er blevet inddraget i beslutningen om den kollektive lønnedgang, men det lader umiddelbart til at være kørt lige efter bogen, så der er ikke noget at komme efter, siger faglig konsulent René Andersen, HK.

Han er indtil videre blevet kontaktet af et enkelt medlem, der ville vide, om ledelsen bare kan opsige vilkårene i en ansættelse uden at skulle til forhandlingsbordet.

Hands' ledelse har varslet ændringer i lønnen og fortalt, at det nye system træder i kraft i løbet af seks måneder, og dermed overholder virksomheden funktionærlovens eneste betingelse - varslingen af ændringen.

Hvis fagforbundene på vegne af medlemmer skal forsøge ad juraens vej at få Hands i tale, skal de kunne sandsynliggøre, at Hands med den nye aftale bevidst forsøger at omgå lov om kollektive afskedigelser. Den tror HK ikke umiddelbart på, men helt så afvisende er Ingeniørforeningen i Danmark, IDA, ikke.

- Vi har fået henvendelser fra enkelte medlemmer, der ikke er helt klar over, hvad de nye lønaftaler kommer til at betyde, og det har vi også lidt svært ved at gennemskue. Derfor undersøger vi stadig, om der er tale om en lidt for kreativ løsning fra ledelsens side, der kan danne grundlag for en sag om omgåelse af lov om kollektive afskedigelser, siger juridiske konsulent Bo Falkencrone.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Send dine legacysystemer på pension og invitér standardløsninger indenfor

Legacysystemer er rygraden i mange organisationers it-infrastruktur, men før eller siden er det tid til at sige farvel og skifte til en eller flere standardløsninger. Vi udforsker scenarier og muligheder, der gør det muligt at rykke videre. Hvad er businesscasen? Hvilke krav stiller skiftet til din forretning og jeres processer? Hvordan

08. oktober 2024 | Læs mere


Dynamics 365 & Business Central - AI og branchemoduler

Udforsk, hvordan du kommer godt i gang med Business Central, får hjælp til at tilpasse platformen til dine behov og får mest ud af din ERP-løsning med begrænsede ressourcer.

23. oktober 2024 | Læs mere


Årets CISO 2024

Vær med når Computerworld, Dansk Erhverv og Rådet for Digital Sikkerhed tager temperaturen på trusselslandskabet lige nu, og giver dig overblikket over de nyeste trusler, de mest aktuelle tendenser og de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

24. oktober 2024 | Læs mere