Despec-investor: Nej tak til it

Selvom Industri Udvikling er afvisende overfor it-firmaer satte investeringsfirmaet i sidste uge millioner i Despec Nordic.

Tidligere i år skød Industri Udvikling et anseeligt antal millioner i it-forhandleren Comwir, og forleden gik man med til at finansiere et management buy out af supplies-distributøren Despec Nordic.

»Begge firmaer kunne lige så godt have handlet med alt muligt andet. Vi ser dem ikke som it-firmaer,« siger direktøren for Industri Udvikling, Lars Blavnsfeldt.

Han har investeret omkring en halv milliard kroner på vegne af fem pensionskasser. Pengene anbringes udelukkende i danske industrivirksomheder, som Industri Udvikling køber ikke-bestemmende andele i.

Comwir og Despec er de eneste aktuelle it-selskaber som er finansieret af Industri Udvikling. For få år siden talte listen seks af slagsen, nemlig Scanview, i-data, MatchWork World Wide, Mermaid, Nordjysk EDB-Center og Syntax Gruppen. Alle selskaber er siden enten gået konkurs eller blevet opkøbt med store tab, men Lars Blavnsfeldt fastholder, at Industri Udvikling alt i alt har holdt skindet på næsen angående sine it-investeringer.

»Vi trak os ud af i-data kort efter de var kommet på børsen og værdien var skyhøj. Det gav et kanongodt udbytte. Også Scanview kom vi godt ud af før det krakkede. Vi har haft mindre tab på de andre, men samlet set gav de seks investeringer overskud. Men selvfølgelig er det da problematisk, at så mange selskaber, der har været finansieret af os, siden hen er gået ned,« siger Lars Blavnsfeldt.

Med sine mindre heldige erfaringer på it-området har Industri Udvikling i dag en klar politik om at undgå it-virksomheder.

»It og biotek går vi helt uden om,« slår direktøren fast.

Men hvad så med Comwir og Despec?

»For mig er et it-firma et, der udvikler software. Det er andet er jo bare isenkram, og der er såmænd ikke den store forskel på, om det er biltilbehør eller it-produkter, de sælger« siger Lars Blavnsfeldt.

Han forklarer, at Industri Udvikling har skudt penge i Comwir og Despec fordi man har stor tiltro til ledelsen i de to firmaer.

»I Despecs tilfælde er der tale om en direktør, som har været med siden starten og som har bygget virksomheden op til en milliardforretning. I Comwirs tilfælde gælder lidt det samme: Det er et godt projekt og der er nogle personer, som har vist, at de kan nogle ting rigtigt. Comwirfolkene ville gerne ud af Atea og de havde et bud på, hvordan de kunne gøre det bedre selv. Den slags synes godt om,« siger Lars Blavnsfeldt.

Hos Industri Udvikling syntes man i særlig grad godt om Comwir, da selskabet kunne diske op med Flemming Østergaard - også kendt som Don Ø - som mentor og medinvestor.

»Flemming Østergaards tilstedeværelse i bestyrelsen var da en medvirkende årsag til at vi sagde ja til Comwir,« siger Lars Blavnsfeldt.

Så hvis man gerne vil have penge fra Industri Udvikling skal man altså bare have en god ide og nogle gode profiler med - og så helst ikke kalde det et it-firma?

»Ja, det er helt rigtigt,« siger investeringsdirektøren.

Industri Udvikling ejer 44,4 procent af kapitalen i Comwir og en omtrent tilsvarende andel af Despec Nordic.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Dinner Roundtable: Sikre og skalerbare løsninger til den moderne komplekse infrastruktur

Traditionelle IT-sikkerhedsløsninger, såsom VPN'er, er ikke længere tilstrækkelige for de avancerede sikkerhedsbehov og kompleksiteten i moderne virksomheder. Det norske nationale cybersikkerhedscenter anbefaler derfor nu at erstatte SSLVPN/WebVPN-løsninger på grund af sårbarheder.

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere


NIS2: Indhold, krav og konsekvenser- sidste chance for at blive klar

Vi sætter på denne dag fokus på hvad NIS2-direktivet kommer til at betyde for din organisation. Du et overblik over direktivet og de skærpede krav, så du undgår bøder og sanktionering.

26. september 2024 | Læs mere