Det vakte furore tidligere i år, da et af de centrale organer for standardisering på nettet, The World Wide Web Consortium (W3C) åbnede for, at private virksomheder kunne indkræve royalties på nettet.
Ideen var, at firmaer med patent på en netstandard - blåstemplet af W3C - skulle kunne afkræve andre virksomheder royalties for brugen af de patenterede teknologier på nettet.
Virksomheder lægger både tid og store pengesummer i udviklingen af disse standarder, og afgifterne kunne være muligheden for at få betalt noget af udviklingsarbejdet, lød W3C's begrundelse.
Den holdning delte muligt berørte virksomheder og webbrugere fra hele kloden overhovedet ikke. De frygtede for skabelsen af et net med utallige forhindringer, da ingen ville kunne vide, hvad der var patenteret eller ej.
Kritikken har haglet ned over W3C, især fra tilhængere af fri og åben software. Det massive pres er ifølge CNet angivet som hovedårsag til, at standardiseringsorganisationen har droppet ideen om royalties.
Fremover skal virksomheder, der udvikler på en forslået standard, gå ind på en aftale om, at de kun må licensere patenter på en afgiftsfri basis.
Vil et medlem af W3C ikke gå med til det, kan virksomheden få frataget udviklingsarbejdet på en standard.