Spanske websteder går offline i protest

Udbyderne af spanske internettjenester har taget deres sider offline i protest med en ny lov, der, ifølge modstanderne, indskrænker ytringsfriheden og gør landet til et overvågningssamfund.

Mere end 90 spanske hjemmesider er taget offline i protest mod en ny lov om regulering af indhold på nettet. Modtanderne mener, at den vil indskrænke ytringsfriheden og genindføre den spanske inkvisition. Det skriver The Register.

Protesten kommer som følge af en ny lov, der pålægger internetudbydere at overvåge indholdet på kundernes websteder og indberette til myndighederne, hvis de finder ulovligt indhold. Samtidig skal udbyderne logge de seneste 12 måneder aktiviteter. Loven er blevet kraftigt kritiseret af borgerrettighedsgrupper for at undergrave ytringsfriheden og begrænse privatlivets fred.

Loven trådte i kraft den 12. oktober. Udbydere, der ikke overholder den nye lov, kan idømmes bøder på op til 4,5 millioner kroner (600.000 euro).

Loven giver myndighederne mulighed for at lukke hjemmesider og beslaglægge indholdet. Det kan dog kun ske med en dommerkendelse.

Flere borgerrettighedsgrupper, der har protesteret mod den nye lov, forsøger i øjeblikket at få myndighederne til at prøve loven ved den spanske forfatningsdomstol.

Ud over denne modtand har et antal store hjemmesider taget siderne af nettet i protest mod loven. Mange af siderne tilhører NGO-grupper. Der i blandt "Kriptopolis", der en del af den globale kampagne for mere frihed på nettet.

Den spanske inkvisition

Jorge Manuel Gomez er redaktør af Kriptopolis og en af bagmændene bag kampagnen mod den nye lov.

- I maj sidste år, da de første udkast til loven var blevet offentliggjort, sagde regeringen helt klart, at formålet er, at kontrollere websidernes indhold, og påtvinge redaktørerne mere selvcensur. Som protest mod loven har vi valgt at tage vores side offline 1. oktober, forklarer han.

Kriptopolis har omkring 500.000 besøg om måneden. Flere end 90 andre hjemmesider valgt at følge Kriptopolis eksempel.

- Masser af hjemmesider har "spontant" valgt at tage deres indhold af nettet for at protestere mod den nye lov. Andre har gjort det, fordi de frygter, hvordan denne "inkvisitoriske" lov vil blive brugt i fremtiden, siger Jorge Manuel Gomez.

De spanske websteders kamp mod loven, henter også international støtte. Den internationale organisation for privatliv, STOP1984, har ændret forsiden på sin hjemmeside for at vise sin støtte til kampen mod den nye spanske lov. Nederst på siden er et billede af en gravsten med ordene: Demokrati ? Hvil i fred.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Send dine legacysystemer på pension og invitér standardløsninger indenfor

Legacysystemer er rygraden i mange organisationers it-infrastruktur, men før eller siden er det tid til at sige farvel og skifte til en eller flere standardløsninger. Vi udforsker scenarier og muligheder, der gør det muligt at rykke videre. Hvad er businesscasen? Hvilke krav stiller skiftet til din forretning og jeres processer? Hvordan

08. oktober 2024 | Læs mere


Dynamics 365 & Business Central - AI og branchemoduler

Udforsk, hvordan du kommer godt i gang med Business Central, får hjælp til at tilpasse platformen til dine behov og får mest ud af din ERP-løsning med begrænsede ressourcer.

23. oktober 2024 | Læs mere


Årets CISO 2024

Vær med når Computerworld, Dansk Erhverv og Rådet for Digital Sikkerhed tager temperaturen på trusselslandskabet lige nu, og giver dig overblikket over de nyeste trusler, de mest aktuelle tendenser og de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

24. oktober 2024 | Læs mere