Artikel top billede

Sådan udspionerede Libyen sine borgere

Libyen brugte vestlig teknologi til at overvåge den elektroniske kommunikation.

Efter Gaddafi-styrets fald har omverden nu for første gang fået et indblik i, hvordan landet har udspioneret sine egne borgere. Wall Street Journal har været på besøg i det nu forladte center, hvor man har overvåget den elektroniske kommunikation. Libyen har købt den nødvendige teknologi fra franske Amesys, der tilhører Bull-koncernen. Amesys-logoet findes da også mange steder i det hemmelige overvågningscenter, som avisen har besøgt.

Det ser ud til at overvågningen kørte på højtryk frem til slutningen af februar, hvor det libyske styre tog den dramatiske beslutning at slukke helt for nettet. Fra dette tidspunkt var det stort set helt slut med elektronisk kommunikation ind og ud af landet – først i den seneste tid er Libyen igen dukket op på nettet.

Et af de dokumenter som journalisterne har fundet indeholder en 16-minutter lang chat mellem to brugere på Yahoo, hvor én af parterne udtrykker bekymring over, at han bliver forfulgt af styret.

Libyen har søgt teknologi hos Amesys og andre selskaber som Boeing's Narus til at blokere proxy-servere, lytte med i krypterede Skype-kald og censurere YouTube-videoer, skriver avisen.

Allerede i 2009 kunne Amesys levere sin ”deep packet inspection” teknologi til centeret, som gør det muligt at trænge dybt ind i internet-trafikken. Amesys-systemet skulle blandt andet være i stand til at detektere e-mail fra Hotmail, Yahoo og Gmail og vise chat-beskeder på MSN og AIM.

Hele databasen med internet-trafik kan gennemsøges ”i realtid” ved at søge efter nøgleord eller mailadresser.

Det kinesiske teleselskab ZTE har også leveret teknologi til at overvåge trafikken på nettet.

Et lille sydafrikansk firma, VASTech, har solgt teknologi til Libyen som gør det muligt at lytte med i alle telefonsamtaler ind og ud af landet. Det viser dokumenter og e-mails, som Wall Street Journal er kommet i besiddelse af.

Men det er uklart hvor mange mennesker der har arbejdet for overvågningscenteret eller hvor længe det har været i drift.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Dinner Roundtable: Sikre og skalerbare løsninger til den moderne komplekse infrastruktur

Traditionelle IT-sikkerhedsløsninger, såsom VPN'er, er ikke længere tilstrækkelige for de avancerede sikkerhedsbehov og kompleksiteten i moderne virksomheder. Det norske nationale cybersikkerhedscenter anbefaler derfor nu at erstatte SSLVPN/WebVPN-løsninger på grund af sårbarheder.

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere


NIS2: Indhold, krav og konsekvenser- sidste chance for at blive klar

Vi sætter på denne dag fokus på hvad NIS2-direktivet kommer til at betyde for din organisation. Du et overblik over direktivet og de skærpede krav, så du undgår bøder og sanktionering.

26. september 2024 | Læs mere