Gartner: Bredbånd naturligt for elselskaberne

Analysefirmaet Gartner ser udrulningen af bredbånd som et naturligt nyt marked for elselskaberne. Firmaet opfordrer til en politisk afklaring af Danmarks bredbåndsfremtid.

Mens elkunder, teleeksperter, aktieanalytikere og politikere i fællesskab vender sig mod elselskabernes milliardinvesteringer i bredbånd, så får elselskaberne nu lidt medvind fra det internationale analysefirma Gartner.

»Der er nogle klare synergieffekter mellem det elselskaberne laver i dag og udrulningen af bredbånd. Det vil derfor være et naturligt nyt marked for dem,« siger analytiker Peter Kjeldsen fra Gartner til IT-avisen ComON.

Siden år 2000 har analysefirmaet løbende kigget på de reguleringsmæssige aspekter på det danske bredbåndsmarked, og i anledning af den aktuelle debat om elselskabernes milliardinvesteringer i bredbånd har Gartner arrangeret en konference om emnet, som afvikles i morgen.

Her vil Peter Kjeldsen blandt andet redegøre for hvorfor han mener at risikoen for monopol spiller en mindre rolle i udbredelsen af bredbånd, end det tidligere har gjort på telemarkedet.

»Med bredbånd får du ikke en aktør, som sidder på alle tre led i processen - infrastruktur, udstyr og service. Du vil måske få monopol i infrastrukturleddet i form af elselskaberne, men overordnet vil det give mere konkurrence,« forklarer Peter Kjeldsen.

Han mener at der grundlæggende er brug for at politikerne fastlægger en agenda for Danmarks bredbåndsfremtid.

»Der er brug for en sammenhæng mellem den politiske agenda om at vi skal være verdens førende bredbåndsnation og de konkrete handlinger. Spørgsmålet er om det er nok at vi er et "megabit-samfund" eller det er nødvendigt at vi satser på at blive et "gigabit-samfund",« siger Peter Kjeldsen.

Han understreger, at det er nødvendigt med et bredt politisk fundament for bredbåndsudbredelsen.
»Det vil gøre elselskabernes forretningsmodeller mere attraktive. Når man laver forretningsmodeller med 20 - 30 årige horisonter er det nødvendigt med regulatorisk sikkerhed,« siger Peter Kjeldsen.

En række af landets største elkunder har sammen med teleeksperter og aktieanalytikere tidligere udtrykt deres skepsis over elselskabernes milliardinvesteringer i bredbånd. Også fra politisk hold er der ved at brede sig en vis skepsis over at de penge, som elselskaberne har tjent på deres elmonopoler nu postes ud i bredbåndsinvesteringer i stedet for at blive sendt tilbage til kunderne. Økonomi- og erhvervsminister Bendt Bendtsen bad kort før jul Konkurrencestyrelsen og Energitilsynet om at kigge nærmere på elselskabernes milliardinvesteringer i bredbånd. Inden sommerferien forventes de to myndigheder at være klar med deres rapport.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Itm8 | IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere