To forskere ved Institutt for Informatik, ph.-d.-stipendiat Kyrre Glette og professor Jim Tørresen, har udviklet et stykke hardware, der kan udvikle sig af sig selv. Kortet kan konfigurere sig selv til at løse en opgave bedst muligt.
Den fysiske konstruktion af et stykke hardware er basalt masser af små byggeklodser som for eksempel transistorer. Men når et stykke hardware bliver sendt på markedet, er sammenhængen mellem de forskellige byggeklodser fastlagt.
Det, som forskerne har fundet ud, er at lave et stykke hardware, der kan ændre på hvilke klodser, der arbejder sammen. Den kan så at sige prøve sig frem, og finde den optimale konfiguration til løsning af en given opgave.
Rent teknisk har forskerne kodet deres hardware således, at forskellige konfigurationer udgør en slags befolkning. De er repræsenteret matematisk som en slags gener. Hardwaren kan så tage de forskellige gener, parre dem, og teste hvordan konfigurationen virker.
Printpladen tager også hensyn til tidligere succeser og kan på den måde nå igennem 20.000 generationer på blot et par sekunder.