WLANs skal vokse nedefra

Europæerne skal snart vågne op og se mulighederne i de trådløse netværk, mener en dansk forsker. Det ideelle var en kultur, hvor alle havde adgang til hinandens trådløse netværk. Den model vinder frem i USA.

Teleselskaber og internetudbydere har ingen interesse i at skabe mere konkurrence på deres egne produkter, så forbrugerne må selv tage initiativet, hvis trådløse lokalnet, WLAN, skal blive til noget stort.

Det mener lektor Jan Damsgaard fra Aalborg Universitet, der er en af de få universitetsfolk, der forsker i udbredelsen af WLAN.

Han frygter, at Europa sætter sig selv helt ud af spillet med vores mobiltelefoner, der trods alt ikke foreløbig bringer os i nærheden af de datahastigheder, nutidens lokalnetværk kan præstere.

- Amerikanerne bruger ikke mobiltelefonerne så meget. I stedet slæber de rundt på bærbare pc'er, der er online hele tiden, siger Jan Damsgaard, der sidste år arbejdede på et amerikansk universitet.

Der noterede han sig også, at amerikanernes adfærd mere går på selv at køre fra sted til sted, hvor de ønsker netadgang. Europæerne vil gerne være mobile undervejs, og det taler for at bruge mobiltelefonerne, der trods alt har dækning stort set overalt.

Der kan WLAN kun konkurrere, hvis alle installerer udstyret og stiller det til rådighed for andre.

Bliv selv internetudbyder

Det amerikanske firma Sputnik arbejder netop på at udvikle open source software, der gør enhver, der har en bærbar pc, et 802.11b trådløst netværkskort og en bredbåndsadgang til en mini-internetudbyder.

På amerikansk bliver det til micro-WISP (wireless internet service provider).

I USA findes der dog også internetudbydere, der alene satser på at levere trådløse internetforbindelser til kunderne.

Ét selskab bestemmer selv, hvor det har lyst til at opsætte antenner til WLAN, og tager så imod kunder i det område. Et andet selskab tager imod bestillinger fra kunder, installerer udstyret og opfordrer bagefter kunden til at åbne sit netværk for offentligheden - og dele indtægterne i porten.

- Vi skal ikke regne med, at de europæiske teleselskaber tilbyder det samme, i hvert fald ikke på deres hjemmemarkeder. Til gengæld går de på hugst hos hinanden, lige som når Deutsche Telecom indgår alliance med Starbucks (amerikanske kaffekæde, red.) om WLAN, siger Jan Damsgaard.

Skal private og virksomheder begynde at lege trådløse internetudbydere, kræver det imidlertid nogle spilleregler, som alle helst skal overholde.

Sikkerhedsspørgsmålet vejer tungt, når beslutningstagerne i dag skal tage stilling for eller imod WLAN, og det kræver stor tillid til systemet, hvis man skal åbne sine antenner for fremmede.

Koen der græsser

Jan Damsgaard bruger eksemplet med landsbyerne, der i gamle dage havde en fælles mark, hvor hver landmand kunne sende et par køer til græsning.

- Hvis hver eneste landmand hele tiden tænkte, at han da lige kunne sende en ko mere til græsning, så ville marken til sidst blive dårlige og køerne ville dø af sult, siger Jan Damsgaard.

Det samme fænomen truer de trådløse netværk, hvis ikke brugerne holder selvjustits og hjælper hinanden med ikke at misbruge de tilgængelige WLAN.

- Så går det fælles gode til. Men i virkeligheden er udviklingen af open source programmer et frisk eksempel på, at folk har forståelse for, hvordan et fælles gode fungerer, siger Jan Damsgaard.

Overført til WLAN åbner det mulighed for, at et landsdækkende netværk af trådløse dataforbindelser bliver skabt decentralt, nedefra, af brugerne.

Jan Damsgaard skriver i øjeblikket sammen med amerikanske kolleger på en rapport, der skal afdække truslerne mod et WLAN, der står åbent for fællesskabet.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere