Nokias store 3G-tilbagetog

Torsdag 26. september klokken 12 har Nokia lovet at præsentere sin første 3G-mobiltelefon. Den skulle endda være gået i masseproduktion. Virkeligheden bliver bare helt anderledes og mere kedelig, for også Nokia har taget fejl af udviklingen.

Når Nokia og det finske teleselskab Sonera i dag torsdag præsenterer deres fremskridt indenfor tredjegenerations mobiltelefonien, 3G, bliver det langt fra en præsentation af en 3G-mobiltelefon klar til masseproduktion eller et kommercielt 3G-netværk, der blot venter på at blive taget i brug.

Det var ellers netop, hvad vicedirektøren for Nokia Mobile Phones, Anssi Vanjoki, lovede med et selvsikkert smil på Nokias store pressemøde på Cebit-messen i marts måned.

- Vi lægger op til en lancering til massemarkedet og ikke en teknologi-lancering, som Anssi Vanjoki udtrykte det, mens han i ganske få sekunder holdt en prototype på Nokias første 3G-terminal i vejret.

Holder ikke

Virkeligheden bliver helt anderledes og giver rigelig grobund for bagklogskab og måske endda skadefryd hos visse af Nokias konkurrenter.

Nokia vil ganske vist torsdag fremvise en terminal (mobiltelefon), der fungerer i et 3G-netværk såvel som i de klassiske GSM-netværk.

Men ingen forventer at se denne terminal i butikkerne før til næste år, fordi ingen 3G-netværk alligevel er klar inden da.

Sonera, der også på andre områder arbejder tæt sammen med Nokia, havde i god tid lovet at have sit 3G-netværk parat til 3G-dagen, 26. september.

Men Sonera er kun klar med en tillempet version, der intet har med fremtidens 3G at gøre, men blot er 3G-lignende tjenester serveret i et GSM-netværk.

Tjenesterne er baseret på datateknologien GPRS og på mobiltelefoner, der understøtter Java (J2ME) og multimediebeskederne MMS.

- Sonera er klar til at lancere 3G mobiltjenester. De vil fra starten fungere i det eksisterende GSM- og GPRS-netværk, men vil virke i 3G-netværket inden for de kommende måneder, siger Soneras talskvinde Essi Pekkala.

Pilotprojektet

Sonera planlægger et "begrænset kommercielt pilotprojekt" med 3G-netværket i begyndelsen af 2003, tilføjer hun.

3G-netværkene er blevet massivt markedsført som højhastigheds-dataforbindelser, der altid er online og giver mulighed for at se film og video på mobiltelefonen.

Soneras løsning med Java giver mulighed for at køre små stykker software på mobilen, mens MMS kan modtage billeder og små video- og lydklip - men langt fra videokonferencer eller spillefilm.

- Nokia forventede, at 3G-netværkene ville være kørende på dette tidspunkt, men virkeligheden er anderledes. Nokia har kun fastholdt denne dato, den 26. september, fordi selskabet selv har skabt så megen opmærksomhed omkring den, siger senioranalytiker Ben Wood, Dataquest.

Han forventer, at Nokia vil nedtone værdien af 3G, når den nye terminal præsenteres torsdag.

Middel til forbedring

3G er således ikke en splinterny platform for geniale tjenester, men snarere et middel til at forbedre de eksisterende tjenester på GSM og GPRS og få dem til at virke mere smertefrit.

Kapløbet om at lancere den første rigtige kommercielle 3G-tjeneste i Europa fortsætter altså.

Analytikere forventer, at vinderen bliver det Hong Kong-baserede konglomerat Hutchison Whampoa, der i Danmark har vundet en 3G-licens under navnet Hi3G.

Hutchison Whampoa forventes dog i første omgang at åbne sine 3G-netværk i Storbritannien og Italien med terminaler leveret af japanske NEC og amerikanske Motorola. Det vil muligvis ske inden nytår.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere