Trådløse netværk i diskret vækst

Markedet for trådløse netværk er blevet modent og vokser med 25 procent om året. Alligevel kalder analysefirmaet IDC markedet for "stille", fordi kunderne ofte går stille med dørene. Vi sætter i denne uge fokus på trådløse lokalnet.

Friheden ved at kunne åbne sin bærbare pc hvor som helst i firmaet og opnå forbindelse til lokalnetværket vinder gehør.

Selv om det ofte medfører en betydelig merudgift at installere trådløse lokalnet, på engelsk forkortet WLAN, er virksomhederne villige til at betale for at undgå roderiet med netværkskablerne.

- Kunderne er dem, der gerne vil have fleksibilitet og kunne flytte rundt med sine medarbejdere, siger IDC-analytikeren Mette Søborg Ahorlu.

Hun hæfter sig ved, at markedet for trådløst netværksudstyr er et stille og ikke stjæler meget opmærksomhed.

- Der er desuden en speciel sektorfordeling, fordi mange af kunderne bruger trådløst netværk på deres lagre, hvor de scanner varer ind på en bærbar pc, som er i forbindelse med virksomhedens netværk, siger Mette Søborg Ahorlu.

Bekymring om sikkerhed

Bekymringer om sikkerheden i netværkene får mange af kunderne til at gå stille med dørene for ikke at tiltrække sig opmærksomhed fra folk, der vil udfordre svagheder i netværket.

Tallene viser dog tydeligt, at det diskrete produkt oplever stor vækst.

Ifølge en ny IDC-rapport blev 16 procent af alle bærbare pc'er i andet kvartal 2002 solgt med indbygget trådløst netværkskort.

Sidste år blev der i Norden solgt 168.000 enheder, der kunne sætte en pc i forbindelse til et trådløst net - det gælder separate netværkskort eller indbyggede kort i pc'en.

I 2006 ventes salget af disse enheder at nå op på 521.000 med en årlig vækst på 25 procent, fremgår det af IDC-rapporten.

Salget af det centrale sendeudstyr, access points, udgjorde i første halvår i år 26.000 enheder.

- Tendensen viser, at der bliver solgt fire netværkskort for hver access-enhed, forklarer Mette Søborg Ahorlu.

Sverige foran

Kunderne kan bruge den trådløse adgang i deres egne firmaer eller på offentlige steder, hvor der er opsat såkaldte hotspots - knudepunkter, hvor der er etableret netværk, som brugerne kan koble sig til enten gratis eller mod betaling.

Ifølge IDC er der over 700 hotspots i Norden, heraf langt de fleste i Sverige. Teleselskabet driver de 380 hotspots i Sverige som en del af sit Telias Homerun-produkt, der byder på adgang til trådløse netværk mod betaling. Med i Homerun er også Københavns Lufthavn, selv om Telia ikke sælger produktet i Danmark.

Netværksproducenten Cisco Systems har også installeret hotspots i den internationale del af lufthavnen som en del af et projekt, hvor de fleste internationale lufthavne i Europa skal dækkes i samarbejde med lokale internetudbydere.

Computerworld Online sætter i denne uge fokus på WLAN, de trådløse netværk.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere