Tirsdag var en historisk dag for alle, der kan huske den gamle internet-browser Netscape Navigator. For præcis ti år siden - den 22. januar 1998 - besluttede Netscape Corporation at frigive sin browser under en open source-licens. Dermed var vejen banet for det, der senere skulle blive til Mozilla, Firefox og Thunderbird.
I 1994 gik Marc Andreessen og Jim Clark sammen om at stifte Mosaic Communications, som hurtigt skiftede navn til Netscape. Firmaet blev nærmest synonym med internettet, men en lang browserkrig med Microsoft svækkede Netscape og det blev i november 1998 solgt til internet-giganten AOL.
På dette tidspunkt havde Netscape allerede mistet store markedsandele til Microsoft, som distribuerede sin Internet Explorer sammen med Windows. En forretningsmodel, der førte til den lange monopolsag mod Microsoft.
Det hjalp dog ikke Netscape, som i dag nærmest er forsvundet i glemslen - AOL meddelte forleden, at supporten til Netscape-browseren bliver indstillet den 1. februar 2008.
Men Netscapes beslutning om at frigive koden under en open source-licens i 1998 har sikret, at browseren lever videre. Mozilla Foundation blev stiftet i 2003 med penge fra AOL og Netscape-efterfølgeren Firefox har i dag en markedsandel på 17 pct.