Intelligent bolig sætter ny standard

Fremtidens boligstandard - det intelligente hus blev tirsdag fremvist af den danske industrikoncern LK. Al elektronik i huset kan fjernstyres via netværk, og husets hjerte, styringssystemet IHC, kan overvåge og alarmere ved for eksempel indbrud eller brand.

Det intelligente hus er industrikoncernen LK's bud på, hvordan fremtidens bolig skal fungere. Hjertet i huset er overvågnings- og fjernstyringsterminalen IHC. Med den kan al elektronik fjernstyres, og systemet tjener også som vagthund, der for eksempel kan lukke for vandet ved en vandskade og slå alarm ved indbrud.

Boligen er bygget af Lind & Risør. Den ligger i Hørsholm i en klynge af nyopførte typehuse, der alle har den nye teknologi indbygget i større eller mindre grad. Huset koster fire millioner kroner. Heraf udgør selve styringsenheden og de tilhørende installationer omkring 100.000 kroner ? oven i prisen for de sædvanlige el-installationer.

Når man kommer ind i entreen, tændes lyset automatisk. Ellers er der ikke noget, der umiddelbart afslører, at der er tale om en "intelligent bolig". Umiddelbart ligner det 150 kvadratmeter store typehus nemlig et hvilken som helst andet nybygget hus.

Først når man kommer ind spisekøkkenet, begynder det at dæmre. I hjørnet står en computer, der er interface for husets overvågnings- og styringssystem. Herfra kan man fjernstyre og overvåge husets elektriske installationer.

Man kan have alarmer for vandskader, brand, gasudslip og indbrud tilsluttet systemet. Det betyder, at systemet selv kan lukke for gas eller vand i tilfælde af udslip, og give ejeren eller en alarmcentral besked.

Mange muligheder

Mulighederne er mangfoldige. Varmestyring, ventilation, blandingsbatterier, vinduesmotorer, lys, køkkenudstyr, hvidevarer og multimedielegetøj. Kun tegnebogens tykkelse, fantasien og udbuddet af dimser sætter grænsen.

Alle tilsluttede komponenter kan styres fra IHC. I demohuset er det muligt at styre varme og lys i alle husets rum. Lyssætningen kan programmeres til hvert rum i flere kombinationer, og betjenes via en fiks lille fjernbetjening eller B&O anlæggets ditto. Husets infrarøde link gør, at det virker i alle rum.

Sensorer i indkørsel og entre tænder for lyset om aftenen, når man kommer hjem.

Adgangsstyring for husets beboere sker også via IHC. Det giver ejeren fuld kontrol over, hvem der har adgang og hvornår. Er man for eksempel bortrejst, kan man bestemme, at hushjælpen kun skal have adgang på bestemte tidspunkter, selv om vedkommende har en nøgle og en kode.

Flyt rundt , som det passer dig

En central del af installationen er de nye stik, som LK har udviklet til formålet. De bruges til al digital kommunikation: tv, internet, lokalnetværk, video, telefon, samtaleanlæg og så videre. I husets el-hovedskab sidder der et krydsfelt, der gør det muligt selv at vælge, hvad et givent stik skal bruges til.

Det giver fordele, når der skal flyttes rundt, fordi man ikke skal tage hensyn til, om der er stik til telefon eller computer til rådighed.

Ifølge LK er installationen fremtidssikret, da der er brugt seneste generation af kobberkabler, som kan køre gigabit Ethernet. Anlægget kan udvides med flere stik efter behov.

Multimedieoplevelse

Medieoplevelser står stærkt i det nye system. Med de infrarøde link kan man styre DVD-afspilleren i stuen, mens man ser film i soveværelset. Eller man kan styre stereoanlægget i stuen, mens man flyder ud i det store boblebad - hvor der i øvrigt er pæn plads til begejstring for mere end en person. Al slags IR-styret elektronik kan tilpasses systemet.

Skal man se de digitale fotos fra familieferien, behøver man ikke at flokkes omkring en computerskærm. Via multistikkene kan billede og lyd, fra en hvilken som helst computer i huset, sendes til fjernsynet og anlægget i stuen. Med et trådløst tastatur kan man surfe eller spille computerspil uden at skulle skifte sofaen (eller sengen) ud med kontorstolen.

Fjernstyring og overvågning

Men man behøver ikke at være hjemme for at styre husets funktioner. Via internet kan man logge sig på husets styresystem og udføre de samme funktioner.

Hvis man for eksempel er i tvivl, om man har glemt at lukke et vindue, er det blot at gå ind og tjekke det via internet. Der er dog ikke mulighed for at lukke vinduet via nettet, med mindre man køber en motor til det.

Der er oplagte overvågningsmuligheder til dem, der kan lide det. Med et kamera tilsluttet ville man for eksempel kunne følge med i, hvad børnene eller partneren foretager sig, når man ikke er hjemme.

Ifølge LK er sikkerheden omkring fjernstyringen meget høj, på trods af at kommunikationen foregår via en almindelig internetforbindelse uden kryptering eller andre sikkerhedsforanstaltninger end et brugernavn og password.

Under alle omstændigheder kan man selv vælge, hvilke funktioner der skal kunne fjernstyres. Det giver mulighed for at vælge, om alarmsystemet og kodeomstilling af døre skal kunne fjernstyres.

Store forventninger

LK forventer at kunne sælge 50.000 intelligente systemer til nybyggeri eller ombygning om året i de kommende år. Ifølge industrikoncernen vil hvert tredje nybyggede danske hus i 2004 være født med intelligente installationer. LK vil markedsføre systemet i USA til næste år og har store forventninger til det globale marked for intelligente el-installationer.

De andre huse i klyngen er allerede solgt, og de kommende beboere er i gang med at flytte ind. Demohuset vil først blive solgt til næste år.

Vil man indrette sit eget hus med de samme funktioner som i demohuset, er prisen i omegnen af 100.000 kroner. Priserne starter omkring 25.000 kroner. Oveni skal lægges en computer til at håndtere husets styresystem, og al den forbrugerelektronik som hjerte og pengepung kan bære.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Send dine legacysystemer på pension og invitér standardløsninger indenfor

Legacysystemer er rygraden i mange organisationers it-infrastruktur, men før eller siden er det tid til at sige farvel og skifte til en eller flere standardløsninger. Vi udforsker scenarier og muligheder, der gør det muligt at rykke videre. Hvad er businesscasen? Hvilke krav stiller skiftet til din forretning og jeres processer? Hvordan

08. oktober 2024 | Læs mere


Dynamics 365 & Business Central - AI og branchemoduler

Udforsk, hvordan du kommer godt i gang med Business Central, får hjælp til at tilpasse platformen til dine behov og får mest ud af din ERP-løsning med begrænsede ressourcer.

23. oktober 2024 | Læs mere


Årets CISO 2024

Vær med når Computerworld, Dansk Erhverv og Rådet for Digital Sikkerhed tager temperaturen på trusselslandskabet lige nu, og giver dig overblikket over de nyeste trusler, de mest aktuelle tendenser og de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

24. oktober 2024 | Læs mere