Nye tider har skabt nye måder at tænke på.
For eksempel mente komponistforeningen ASCAP i USA tidligere i år, at der skulle falde en ekstra betaling, når musik i form af ringetoner blev afspillet på gader og stræder. Med andre ord skulle det koste ved kasse et, når en mobiltelefon ringede, og ringetonen var en indspillet melodi.
Men det har ASCAP ikke fået ret i.
Da nogle amerikanske teleoperatører tilbyder ringetoner sammen med deres abonnementer, så mente foreningen, at teleoperatørene burde betale royalty for afspilningerne, da de skulle anses som en offentlig afspilning i stil med en koncert eller en afspilning i radioen. Teleoperatørene betaler i forvejen for at få lov til at stille musikken til rådighed.
Men argumentet om, at ringetoner er "små koncerter for et publikum" har vakt undren. Kritikere har sammenlignet det med, at folk, der spiller høj musik i bilradioen, også kunne afkræves betaling for deres "koncerter".
Men en jurisdisk afgørelse har altså afvist kravet.
Fra domstolen lyder det, at teleoperatørene ingen chance har for at vide, hvornår musikken bliver afspillet. Og at de ikke tjener på afspilningerne. Desuden afviser dommeren, at man kan sammenligne afspilningen af en ringetone med en offentlig afspilning, da definitionen henviser til, at der skal være en større gruppe mennesker til stede.
I mellemtiden har ASCAP argumenteret for, at også de 30 sekunders test-afspilninger, som man for eksempel kan få i iTunes, bør anses som afspilninger, som der skal opkræves ekstra betalinger til ophavsmændene for. Den afgørelse er fortsat ikke taget.