Intel kalder sit udviklingsprogran World Ahead. Nu sættes én milliard dollars af til udviklingslande, som skal have computere, undervisning og internetforbindelser. Men projektet bliver også base for Intel's udvikling af geografisk bestemte computere.
I denne uge finder computer-kongressen, World Congress of IT, sted i Austin, Texas. Her ventes Intel's administrerende direktør, Paul Otellini, at fremlægge detaljerne for programmet, samt offentliggøre detaljer og udvalgte lande i projektet.
World Ahead-projektet skal efter sigende bringe mere it til udviklingslande som Indien og Kina. Kina er et af de lande, som måske er et naturligt valg for Intel's World Ahead-program. Intel har trods alt tjent en stor del af sine penge her, efter virksomheden i 1980'erne satte en betydelig del af sin produktion i gang i det dengang begrænsede it-u-land.
Projektet skal på den baggrund måske også ses som en lancering af et større salg i de udvalgte lande og en måde at hente billig produktion, men vil trods alt også skabe mulighed for flere arbejdspladser og lokal vækst. En form for socialt ansvar, som flere selskaber før har forsægt sig med.
Flere it-virksomheder har før været ude med den slags godgørende projekter. Om det er branding af egne produkter eller sand Moder Theresa-virksomhed er ofte diskuteret. Men der er som sagt mulighed for lokal vækst i udviklings-landene.
For eksempel har Via Technologies, sammen med Intel, tidligere lavet More Rugged-pc'en skabt til ekstrem hårdfør behandling med ekstrem varme eller støv. Microsoft har udviklet en mobiltelefon, som kan trække strøm fra alternative kilder. Og Nicholas Negroponte fra MIT præsenterede tidligere på året til stor mediebevågenhed sin 100-dollar-laptop.
Intel arbejder på at lancere seks computere til forskellige geografiske områder i verden. Sidste år kom for eksempel en model til det indiske marked. Den er bygget med et specielt kabinet udviklet til at holde helt fint støv væk fra elektronikken indeni, og kan trække strøm fra et bilbatteri. En god idé i et land hvor der ofte er strømsvigt.
(Kilde: CNET News)