Svensk DVD-salg steget siden piratlov

Den omstridte svenske IPRED lov, der øger risikoen ved ulovlig download, har fået gang i salg og leje af film på DVD, mener distributør.

Efter den svenske regering indførte den omstridte IPRED -lov, der er en mild udgave af den danske lovgivning på området, er salg og leje af dvd-film skudt i vejret i Sverige, fortæller Dagens Nyheter.

Filmdistributør ser en sammenhæng mellem de to fakta.

Sidste år oplevede film-distributører i Sverige en uhørt lav vækst på kun to procent. Den vækst stod i skarp kontrast til de godt 30 procent som branchen var vant til at øge salget med i tidligere år. Branchen bebrejdede Sveriges udbredte piratkopieringskultur, der var på sit højeste sidste år.

Men nu er salget vendt, og det er sammenfaldende med, at den svenske regering skruede bissen på overfor pirater med IPRED-loven. Den store filmdistributør Bonver har oplevet en enorm vækst siden loven trådte i kraft i april i år. Bonver sælger film til 1500 udlejningsbutikker og 1200 filmbutikker. Ifølge Dagens Nyheter er salget af leje film øget med 27-34 procent siden loven blev indført. Salget af film til salgsbutikker er øget med hele 70 procent.

"Det er helt fantastisk. Folk respekterer virkelig IPRED-loven. Det er blevet tydeligt for det svenske folk, at det er ulovligt at downloade ophavsretsligt beskyttet materiale, og det har fået folk til at stoppe," siger Gerard Versteegh fra Bonver.

Han tror i øvrigt ikke på en fremtid for film som fysisk medie. De svenske streaming-tjenester er også gået frem siden IPRED-loven trådte i kraft.

Mange svenske bloggere stiller spørgsmål ved om der er en sammenhæng mellem IPRED-loven og væksten. I stedet peger de på, at flere store film har haft dvd premiere på det seneste, ligesom finanskrisen har fået prisen på dvd-film til at falde.

I dagene efter loven blev indført oplevede svenske teleselskaber en enorm nedgang i belastningen af nettet.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere