Multimediedesign optager for mange studerende

Uddannelsen til multimediedesigner kritiseres af fag- og brancheforeninger, der mener, at der optages for mange studerende. Skolerne mener selv, at optaget har fundet et passende leje.

Der optages for alt for mange studerende på uddannelserne til multimediedesigner, mener flere brancheorganisationer, efter de første 800 multimediedesignere i sommer blev færdige med deres uddannelse.

Mere end halvdelen af dem står stadig uden job, og derfor er det upassende, at skolerne ikke har skruet ned for optaget i forhold til den første årgang på 863 elever. Sidste år optog man i alt 1312 elever, og i år er tallet 911.

Det mener i hvert fald Tom Togsverd, der er direktør for ITEK, Dansk Industris branchefælleskab for IT og tele:

- 911 er for mange, hvis vi regner med, at frafaldet kommer til at være som hidtil. Jeg tror ikke, at markedet kan opsuge mere end 3-400 pr. år, og det er endda mit mest positive skøn, siger han.

Ikke arbejde til alle

Hos HK-Samdata, der er en af de fagforeninger, der organiserer multimediedesignerne, er man heller ikke positivt stemt over for udsigten til flere multimediedesignere i de kommende år.

- Det virker vanvittigt, at man bliver ved med at optage så mange elever på uddannelsen, siger Finn Hansen, der er faglig sekretær i HK-Samdata.

Han peger på, at en del virksomheder er skeptiske overfor multimediedesignerne, fordi uddannelsen stadig er ny.

- Det er beklageligt, men der kan ikke findes arbejde til dem alle. Vi vil selvfølgelig gøre alt, hvad vi kan for at få dem i arbejde, men det bliver svært. Ikke mindst fordi det er en helt ny uddannelse, som først skal bevise sit værd, siger han.

Rigtigt leje

På trods af de mange nyudklækkede multimediedesignere uden arbejde mener de skoler, der tilbyder uddannelsen, at der optages et passende antal studerende:

- Vi mener, at det leje, vi nu ligger på, er det rigtige. Skolerne skal jo optage et minimum for at få det, der kaldes et ?bæredygtigt undervisningsmiljø? i bekendtgørelsen. Vi skal også tage højde for et vist frafald, siger Mette Hagensen, der er formand for det landsdækkende netværk af uddannelsesledere på multimediedesignuddannelsen.

Mette Hagensen vil dog ikke afvise, at optaget har været for stort. Men der er kun optaget det antal, som branchen har ment, den skulle bruge.

- Dengang vi oprettede uddannelsen, sad der repræsentanter for IT-branchen med ved bordet. Udmeldingen var, at der ville kunne ansættes 2000 nye multimediedesignere om året. Det har foreløbigt vist sig ikke at holde stik. Men optaget er selvfølgelig et område, vi holder øje med, siger Mette Hagensen.

Hun mener, at manglen på jobs skyldes den generelle afmatning inden for IT-branchen.

Bredere søgning

Mette Hagensen siger, at man skal være opmærksom på, at uddannelsen ikke retter sig specifikt mod den traditionelle IT-branche. Med hovedvægten på kommunikation er der gode muligheder for at finde job, mener Mette Hagensen, der peger på et område som digitaliseringen af hele den offentlige sektor som et område, hvor de nyuddannede multimediedesignere kan få job.

- Men i det hele taget er det vigtigt, at multimediedesignerne tænker i nye baner og prøver på at lave så bred en jobsøgning som muligt. Ikke mindst fordi det er vigtigt at få skabt så mange nye stillinger som muligt, siger Mette Hagensen.

Videre i uddannelsen

Mange af de, som blev færdige i foråret, har valgt at læse videre. Ud af 800 færdige har over 100 søgt optagelse på Aalborg Universitet, der udbyder en bachelor-overbygning til uddannelsen.

En lignende uddannelse på Handelshøjskolecenteret optager cirka 40 i år. Undervisningen kommer til at foregå på handelsskolen i Lyngby

- Jeg tror, at mange er gået i panik over ikke at kunne få job og så i stedet har søgt optagelse på en af de nye overbygninger til uddannelsen. Der er for mange, der nu læser videre, fordi de ikke har kunnet finde et job med det samme. Måske skulle de have søgt lidt mere, før de valgte at læse videre, siger Mette Hagensen.

Hun frygter, at mange vil falde fra, hvis de får tilbudt et job, mens de læser til bachelor.

Mere praktik

Tom Togsverd fra ITEK er glad for, at der er kommet bedre mulighed for videreuddannelse.

- Vi har flere gange påpeget, at der er mere brug for højtuddannede IT-folk. Så de nye overbygninger er noget, vi bestemt hilser velkommen. Samtidig ser det nu ud til, at flere søger ind på de lange tekniske uddannelser i stedet for de korte, siger Tom Togsverd.

Gorm Johansen, der er uddannelseskonsulent i Dansk Handel og Service, efterlyser mere erhvervspraktik i uddannelsen til multimediedesigner.

- Der er mulighed for, at eleverne kommer ud i praktik i de virksomheder, der senere der skal ansætte dem. Der er bare for stor forskel på, hvor højt skolerne prioriterer det. Jeg tror, at hvis man gjorde praktikken obligatorisk, ville de virksomheder, der skal ansætte multimediedesignerne, få et bedre indblik i, hvad det egentlig er, de kan. Samtidig vil de studerende få en bedre viden om, hvad det er for nogle kvalifikationer, deres kommende kunder og arbejdsgivere efterspørger, slutter han.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Send dine legacysystemer på pension og invitér standardløsninger indenfor

Legacysystemer er rygraden i mange organisationers it-infrastruktur, men før eller siden er det tid til at sige farvel og skifte til en eller flere standardløsninger. Vi udforsker scenarier og muligheder, der gør det muligt at rykke videre. Hvad er businesscasen? Hvilke krav stiller skiftet til din forretning og jeres processer? Hvordan

08. oktober 2024 | Læs mere


Dynamics 365 & Business Central - AI og branchemoduler

Udforsk, hvordan du kommer godt i gang med Business Central, får hjælp til at tilpasse platformen til dine behov og får mest ud af din ERP-løsning med begrænsede ressourcer.

23. oktober 2024 | Læs mere


Årets CISO 2024

Vær med når Computerworld, Dansk Erhverv og Rådet for Digital Sikkerhed tager temperaturen på trusselslandskabet lige nu, og giver dig overblikket over de nyeste trusler, de mest aktuelle tendenser og de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

24. oktober 2024 | Læs mere