UMTS-udviklingen forsinkes yderligere

Det ser ikke for godt ud for udbredelsen af den næste generation af mobiltelefoner. Vodafone vil ikke markedsføre 3G uden for Japan før næste år. Orange søgte udsættelse i Sverige, og Tele2 dropper planer om et norsk 3G-net.

Den brede befolkning kommer til vente lidt endnu, før 3. generation af mobiltelefoner kommer til at slå i gennem i Europa.

Vodafone har meldt ud, at selskabet grundet mangel på telefoner, ikke vil markedsføre 3G telefoni uden for Japan i år. Det betyder, at den planlagte debut i Tyskland, England og Spanien udsættes til tidligst næste år. Det skriver Financial Times torsdag.

Svenske problemer

Vodafone er ikke det eneste selskab, der har problemer. Tidligere på ugen forsøgte Orange i Sverige at få en udsættelse på, hvornår det landsdækkende UMTS-net skal stå færdigt.

Men det kan teleselskabet godt opgive. I et interview i svensk radio sagde chefen for den svenske telestyrelse, Nils Gunnar Billinger, følgende:

- Hovedlinien er, at de vilkår - som Orange er gået ind på - overholdes. Udbygningen skal være færdig til tiden. Alt andet er utænkeligt.

Dermed er budskabet klart: Det svenske UMTS-net skal være fuldt udbygget ved udgangen af næste år.

Nils Gunnar Billinger ville ikke over for svensk radio oplyse, hvilke sanktioner der kan komme på tale, hvis Orange ikke overholder den aftalte tidsplan.

Tele2 uvillig

Også i Norge er der problemer. Tele2 i Norge har tidligere på ugen meddelt, at de alligevel ikke vil udbygge nettet, fordi indtjeningsmulighederne er for dårlige.

- Det er totalt vanvittigt at bygge et mobilnet med 2000 basestationer, når man ikke har mulighed for at tjene penge på det, sagde koncernchef Lars Johan Jarnheimer. Det skriver Dow Jones Newswire torsdag.

Udtalelsen kommer ikke bag på de norske telemyndigheder, men er snarere en skuffelse. Der er nu udsigt til, at Norge står tilbage med kun to udbydere af 3G-telefoni. Fire licenser blev uddelt, men allerede sidste år gik den ene af licenshaverne, Broadband Mobile, konkurs.

Som alternativ til at bygge et 3G-net selv, er Tele2 gået i forhandling med Telia-ejede NetCom om et samarbejde om at bygge det norske 3G-net. En lignende aftale er allerede på plads i Sverige. Der er ikke kommet noget nyt om disse forhandlinger.

Men det kan godt gå hen og blive dyrt for Tele2, hvis de ikke lever op til kravene i licensafaftalen, der hovedsageligt er, at nettet skal være fuldt udbygget ved udgangen af dette år.

Opsigelsefristen på firmaets UMTS-licens er på 2 år, og Tele2 risikerer at få bøder på op til 240 millioner norske kroner, hvis ikke de overholder aftalen med de norske telemyndigheder.



Vil du vide mere om UMTS?
NewsScanner overvåger 300+ medier
Prøv gratis i 30 dage.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Send dine legacysystemer på pension og invitér standardløsninger indenfor

Legacysystemer er rygraden i mange organisationers it-infrastruktur, men før eller siden er det tid til at sige farvel og skifte til en eller flere standardløsninger. Vi udforsker scenarier og muligheder, der gør det muligt at rykke videre. Hvad er businesscasen? Hvilke krav stiller skiftet til din forretning og jeres processer? Hvordan

08. oktober 2024 | Læs mere


Dynamics 365 & Business Central - AI og branchemoduler

Udforsk, hvordan du kommer godt i gang med Business Central, får hjælp til at tilpasse platformen til dine behov og får mest ud af din ERP-løsning med begrænsede ressourcer.

23. oktober 2024 | Læs mere


Årets CISO 2024

Vær med når Computerworld, Dansk Erhverv og Rådet for Digital Sikkerhed tager temperaturen på trusselslandskabet lige nu, og giver dig overblikket over de nyeste trusler, de mest aktuelle tendenser og de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

24. oktober 2024 | Læs mere