Kommentar: Forbrugernes penge smidt ud på fiber

Betalingsstandsningen i Midtvest Bredbånd bekræfter flere års kritik af elselskabernes milliardsatsning på udbygningen af fibernet, siger teleanalytiker John Strand.

Elselskabernes satsninger på udbygning af fibernet-forbindelser kan ende med et tab i milliardklassen for de kundeejede selskaber. Men den truende fiasko bør ikke komme som en overraskelse, mener teleanalytiker John Strand.

»Elselskaberne har i flere år været i færd med at smide kundernes egne penge ud ad vinduet ved en amatøragtig investering i at udbygge fibernet-forbindelser. Satsningen er sket uden en seriøs vurdering af, om elselskabernes reelt kan forrente deres investeringer,« siger John Strand til ComONs søstermagasin CRN.

Hans kommentar er udløst af nyheden om, at Midtvest Bredbånd er gået i betalingsstandsning. Ifølge Midt Vest Bredbånds bestyrelsesformand, Flemming Poulsen, er betalingsstandsningen udløst af finanskrisen, som har fået bankerne til at slukke for kreditten. Men den forklaring giver John Strand ikke meget for.

»Det er hjerteskærende at høre den forklaring. For et par måneder siden måtte man nedskrive værdien af selskabet med 267 millioner kroner. Hvis man på nogen måde havde forestillet sig at forrente den slags beløb med blot 11.000 kunder tilsluttet, vidner det kun om dårlig og fuldstændig urealistisk ledelse,« siger John Strand.

Han mener, at det er fuldstændigt forventeligt, at kunderne siger nej til fibernet-forbindelser, som på grund af de store investeringer er uforholdsmæssigt dyre sammenlignet med andre og mere tidssvarende produkter på markedet.

»Jeg og flere andre har i årevis kritiseret investeringerne i fibernet, fordi der var og er en stor risiko for at det i sidste ende bliver elselskabernes kunder, der selv kommer til at betale regningen for direktørernes forsøg på at lege forretningsmænd,« siger John Strand med henvisning til at elselskabernes investeringer i Midtvest Bredbånd og andre tilsvarende selskaber er stiftet på basis af de formuer, som endte i elselskabernes kasser, da energisektoren blev liberaliseret tilbage i 90erne

John Strand vurderer, at fibernet-eventyret kan ende med at koste forbrugerne op mod 15 milliarder kroner.

»Til dato har elselskaberne samlet set investeret et sted mellem fire og fem milliarder kroner i fibernet, og ifølge de seneste meldinger fra selskaberne, har de planlagt investeringer for op mod 15 milliarder. Men det er svært at se, hvordan man skal kunne forrente så store beløb rent forretningsmæssigt,« siger John Strand, som derfor forudser flere betalingsstandsninger i den stribe af bredbåndsselskaber, som elselskaberne har oprettet de seneste år.

Han peger samtidig på, at den samme skæbne kan ramme andre af mere eller mindre eksotiske virksomheder, som elselskaberne har kastet sig ud i. Her nævner John Strand blandt andet selskaber som Dansk Bredbånd, Smile Content og onlinebutikken Wupti, som alle er enten helt eller delvist ejet af forskellige energiforsyningsselskaber.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Send dine legacysystemer på pension og invitér standardløsninger indenfor

Legacysystemer er rygraden i mange organisationers it-infrastruktur, men før eller siden er det tid til at sige farvel og skifte til en eller flere standardløsninger. Vi udforsker scenarier og muligheder, der gør det muligt at rykke videre. Hvad er businesscasen? Hvilke krav stiller skiftet til din forretning og jeres processer? Hvordan

08. oktober 2024 | Læs mere


Dynamics 365 & Business Central - AI og branchemoduler

Udforsk, hvordan du kommer godt i gang med Business Central, får hjælp til at tilpasse platformen til dine behov og får mest ud af din ERP-løsning med begrænsede ressourcer.

23. oktober 2024 | Læs mere


Årets CISO 2024

Vær med når Computerworld, Dansk Erhverv og Rådet for Digital Sikkerhed tager temperaturen på trusselslandskabet lige nu, og giver dig overblikket over de nyeste trusler, de mest aktuelle tendenser og de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

24. oktober 2024 | Læs mere