Topledere kan også være bange

At have en fortrolig coach, som ser tingene udefra, bliver mere og mere almindeligt blandt danske chefer. Coachen spørger og lytter. Det hjælper toplederen med at blive klædt på til kommunikation og dermed forebygge uro på virksomheden.

Størstedelen af toplederne i dansk erhvervsliv har i dag allieret sig med en ekstern privat coach, de jævnligt kontakter og åbenhjertigt lufter deres tanker for.

Men det er normalt ikke noget, de to parter snakker højt om. For diskretion, integritet og fortrolighed er tre vigtige gyldne spilleregler i relationen mellem coach og topleder.

At vende arbejdsmæssige overvejelser med en udenforstående er selvfølgelig ikke nogen decideret ny opfindelse. Det har de fleste altid gjort.

Men hvor det førhen mest var lejlighedsvise spontane drøftelser med ægtefællen eller den gode ven, går tendensen i dag mod mere formaliserede relationer mellem leder og coach.

Desuden forsøger enkelte danske human-ressource firmaer at gøre coaching til en forretning, men det skilter de dog ikke offentligt med. Det bryder i øvrigt med en af de uskrevne regler mellem coach og topleder: Der er ingen penge mellem dem.

At have en lille finger med i spillet

Rene Sejberg arbejder til daglig som konslent og partner i PA Consulting Group i Danmark. Men i sin fritid er han coach for i alt seks topledere i dansk erhvervsliv - vel at mærke ikke af den ulønnede slags. Toplederne taler han i telefon med eller mødes med.

Toplederens motivation for at bruge tid på coaching er typisk muligheden for at få uvildig sparring hos en neutral person, som ikke selv har noget på spil i toplederens virksomhed.

- De fleste ledere vil gerne have et velgennemtænkt diskusssionoplæg at komme med på virksomheden. Derfor har de brug for at kaste nogle bolde op i luften og finde ud af, hvordan de bliver modtaget. Med mig kan de teste uortodokse idéer af og få input til, hvordan de sprogligt kan emballere planer i en salgbar form i deres organisation, siger Rene Sejberg.

I gennemsnit har han to møder eller samtaler om måneden som coach. Rollen som coach er opstået, uden at Rene Sejberg selv er gået efter den. Han er blevet spurgt af kvindelige og mandlige ledere, der har lært ham at kende via arbejde eller i fritiden, og en god kemi har skabt en venskabelig, åbenhjertig relation.

- Det er meget afgørende, at lederen er ærlig om, hvad der trykker. Man skal ikke være bange for at tabe ansigt, siger Rene Sejberg.

Han mener, at coachens rolle er at være rigtig god til at facilitere en proces: Stille de rigtige spørgsmål, som hjælper lederen til at få struktur på sine overvejelser og overblik til at tage velbegrundede beslutninger.

Men hvad får coachen så ud af at bruge tid med en topleder?

- Jeg ser andre mennesker have succes, fordi de har formået at håndtere for eksempel en meget vanskelig situation eller proces på en måde, der har givet dem positiv feedback. Jeg betragter mig selv som hjælpsom af natur og kan da godt glæde mig over, at jeg har haft en lille finger med i spillet, fortæller Rene Sejberg.

I et lille land som Danmark kunne man godt forestille sig, at der i coach-leder relationer kunne opstå nogle habilitetsproblemer eller interessekonflikter. Den situation har Rene Sejberg dog ikke befundet sig i.

- Min filosofi som menneske er, at for at bevare min integritet, siger jeg nej til nogle muligheder, siger coachen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere