»Årets outsourcer« vil ikke længere outsource

Sonofons it-afdeling blev outsourcet for fem år siden og indbragte selskabet en titel som »Årets Outsourcer«. Nu har Sonofon besluttet at gå den modsatte vej og vil i stedet starte helt forfra med at oprette en it-afdeling indenfor selskabets egne vægge. Det kræver dog, at Sonofon kan skaffe it-folk nok.

Efter en omskiftelig tilværelse hos forskellige outsourcing-leverandører har Sonofons-it-afdeling nu fuldendt en 360 graders vandring og vender inden for et års tid tilbage til udgangspunktet: nemlig som en intern afdeling indenfor selskabets egne fire vægge.

Beslutningen om at insource blev taget for nylig, erfarer ComOn. Sidste fredag blev beslutningen meldt ud til medarbejderne og allerede i søndags kunne man se de første jobopslag, hvor Sonofon søger folk til to nye interne it-afdelinger, som nu skal opbygges fra bunden.

75 medarbejdere fra Sonofons it-afdeling måtte skifte arbejdsplads, da Sonofon i 2002 outsourcede driften af 350 servere, og en lang række forskellige applikationer, blandt andet selskabets to kernesystemer, kundeservice-systemet og billing-systemet.

Siden da fik afdelingen en omskiftelig tilværelse. Oprindeligt var det Wm-data, der som outsourcing partner overtog Sonofons it-afdeling og drev den videre i Ålborg. Men allerede året efter - i august 2003 - solgte WM-data sin outsourcing-afdeling til DM-data, men den konstruktion holdt også kun et år, så valgte også DM Data at sælge fra. Køberen var IBM, og det er her, at Sonofons outsourcede it-afdeling befinder sig i dag. Outsourcing-kontrakten udløber 1.september 2008, men Sonofon har altså allerede besluttet, at man ikke vil forny den.

»Vi har haft en dialog med IBM om en fortsættelse af den eksisterende aftale. Den dialog har resulteret i, at vi ikke forsætter,« lyder den lakoniske konstatering hos Lars Rude Andersen, der er Sonofons direktør for it og teknik.

Han forklarer, at det var en samlet afvejning af fordele og ulemper ved outsourcingen, som førte til den nye beslutning, snarere end enkelte elementer i sig selv.

Adspurgt, om ikke it-jobsituationen virker afskrækkende svarer han:

»Vi tror selvfølgelig, at det kan lykkes. Det er måske også noget lettere at få folk i Nordjylland end det er til Købehavn. Men hvis det ikke lykkes at få nøglefolk på plads må vi jo revurdere beslutningen.«

Hvor mange drejer det sig om at I skal til at ansætte?

»Vi kender ikke tallet endnu. I første omgang skal vi have omkring ti mennesker ansat, men det er kun en lille del af den samlede stab, der bliver brug for,« fortæller Lars Rude Andersen.

Efter kontrakten med Wm-data i 2003 havde teleselskabet kun sin kerneforretning tilbage. Det fik Forum for Outsourcing under Teknologisk Institut til i 2004 at udråbe Sonofon til »årets outsourcingvirksomhed.« Sonofon blev oven i købet udstyret med en pris, fordi man ifølge Forum'et gik foran med et godt eksempel.

Men var det da forkert at sende it-afdelingen ud af huset dengang?

»Jeg var ikke selv med den gang, men jeg er sikker på, at de beslutninger, man traf dengang, var de rigtige,« siger Lars Rude Andersen.

Han oplyser, at tingene i dag bliver anskuet på en mere nuanceret måde i dag, men ønsker ikke at komme med mere detaljerede forklaringer på, hvad der konkret har ændret sig siden man i dag må træffe en anden beslutning end i 2003.

Ud over it-afdelingen blev Sonofons bygningsvedligeholdelse (også kaldet facility management) samt kantinedriften outsourcet i sin tid. Den aktuelle insourcing kommer dog ikke til at gælde hverken håndteringen af smørrebrød eller tagrender. Derimod vil Sonofon overveje, om man fortsat skal have vedligeholdelsen af pc-netværket outsourcet eller om den skal samme vej som den centrale it-drift: indenfor.




IT-JOB

Unik System Design A/S

Udviklingschef

ALD Automotive Danmark A/S

Senior Software Engineer

Norli Liv og Pension

Brænder du for IT-udvikling…?
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Dinner Roundtable: Sikre og skalerbare løsninger til den moderne komplekse infrastruktur

Traditionelle IT-sikkerhedsløsninger, såsom VPN'er, er ikke længere tilstrækkelige for de avancerede sikkerhedsbehov og kompleksiteten i moderne virksomheder. Det norske nationale cybersikkerhedscenter anbefaler derfor nu at erstatte SSLVPN/WebVPN-løsninger på grund af sårbarheder.

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere


NIS2: Indhold, krav og konsekvenser- sidste chance for at blive klar

Vi sætter på denne dag fokus på hvad NIS2-direktivet kommer til at betyde for din organisation. Du et overblik over direktivet og de skærpede krav, så du undgår bøder og sanktionering.

26. september 2024 | Læs mere