Artikel top billede

Danske forskere arbejder med fremtidens internet

Danske forskere udvikler superhurtige optiske fiber-systemer, der skal danne grundlaget for fremtidens internet.

I slutningen af januar mødtes danske og amerikanske forskere på en fælles workshop om fotonik på Stanford-universitetet i Silicon Valley. Forskere på DTU Fotonik brød i oktober 2009 verdensrekorden for hvor meget information, der kan sendes via lyspulser fra en enkelt laser, da det lykkedes dem at sende 5,1 terabit data per sekund gennem optisk fiber. Det har vakt opsigt ikke bare i den amerikanske forskerverden men også i it-industrien.

"Verdensrekorden var en vigtig milesten og det overraskende var, at den blev sat på et universitet og ikke af en stor it-virksomhed. Det siger meget om de danske kapaciteter demonstreret på workshoppen, som virkelig har formået at samle den bedste forskning indenfor feltet i dag," siger Ashok Krishnamoorthy, som er Distinguished Engineer hos Sun Microsystems, hvor han arbejder med at spotte nye teknologier.

Højhastighedsforbindelser i optisk fiber sender data i bitrater ved hjælp af laserlys. DTUs verdensrekord i seriel dataoverførsel lød på 5,1 terabit per sekund, hvilket er cirka en million gange hurtigere end traditionelt bredbånd og det vil for eksempel svare til at downloade 80 fulde DVD film uden kompression på bare et sekund.

Der er store forventninger til nye samarbejde mellem danske forskere og eliteuniversitetet Stanford.

"En af de ting, som vores samarbejde vil fokusere på, er hvordan vi undgår flaskehalse mellem datacentre og slutbrugeren. Fra datacentre kan vi levere stor båndbredde, men udfordringen ligger både i at forbinde de store byers netværk samtidig med at få større mængder data ind i trådløse netværk i folks hjem og kontorer. Ved at integrere fiberoptiske og trådløse forbindelser arbejder vi på at forbrugeren skal have adgang til samme højhastighedsforbindelse uanset hvor, og uanset om man er koblet på en fiber eller en trådløs forbindelse. Vores vision er at tilbyde alle services til alle tider på alle steder," forklarer DTU professor Idelfonso Tafur Monroy.

Professor Shawn Searles er mikrochipudvikler hos AMD og understreger det unikke i DTU forskernes evne til at modulere trådløs og optisk fiber dataoverførsel.

"Det er første gang jeg har set sådan en metode demonstreret succesfuldt. Teknologien vil blandt andet kunne løse de asymmetriske problemer i dataoverførslen, hvor vi i dag har stor forskel mellem download og upload tider," forudsiger han.

USA's største internet- og teleudbyder, AT&T, har især fokus på det energibesparende element som højhastighedskommunikation i optisk fiber lover.

"Optisk fiber transfer i vores serverbokse ville betyde at vi kunne overføre flere data med færre kabler og derved undgå de store nedkølingsproblemer, som vi i dag har på datacentrene," siger Kent McCammon, der er en af lederne af AT&T Labs Network Systems Engineering and Access Technologies Department.

Workshoppen var arrangeret af Innovation Center Denmark i Silicon Valley i samarbejde med Stanford University, DTU Fotonik, Center for TeleinFrastruktur på Aalborg Universitet og Videnskabsministeriet.
 




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere