Politik er sat til side. Nu gælder det forretning. Japan og Kina har indledt et samarbejde om den næste generation af mobiltelefoni, 4G. Det skriver Berlingske Tidende.
»Vi planlægger at underskrive en samarbejdsaftale om forskning og udvikling med henblik på at sikre en global standard ved at drage fordel af vores fælles styrker,« siger en repræsentant fra Japans ministerium for internationale anliggender og kommunikation til nyhedsbureauet AFP.
Der er lagt op til et frugtbart samarbejde mellem de to tidligere arvefjender. Japanerne har den teknologiske kompetence, der skal til, mens kineserne har et stort uudnyttet marked. I dag har kun 335 millioner kinesere mobiltelefoner. Det svarer til, at knap 25 procent af kineserne har en mobiltelefon, så markedspotentialet er til at få øje på.
Japan og Kina ser hver især sig selv som fremtidens asiatiske supermagt, og der har til tider været kølig luft mellem de to lande. Senest i foråret blussede den kinesiske vrede over japanernes bedrifter under Anden Verdenskrig igen op, da den japanske regering godkendte en skolebog, der ifølge kineserne hvidvaskede både voldtægter og mord i Kina. Det skabte anti-japanske protester i Kina, og nogle forbrugere truede med at boykotte japanske produkter.
Alt lader til at de to landes regeringer vil begrave stridsøkserne og nu satse på fælles forretning på mobiltelefoniområdet. De nye 4G telefoner forventes at være klar til brug for almindelige mennesker omkring 2010.