Åbne standarder udsat på ubestemt tid

Der kommer til at gå flere år, før de åbne standarder bliver integreret i kommunerne. Kommunalreformen ville ellers have været det perfekte springbræt, påpeger kritikerne i denne uges udgave af ComON.

De færreste kommuner indfører åbne standarder i forbindelse med kommunalreformen. Mange offentlige hjemmesider fungerer ikke godt nok, eller med store fejl, og mange af it-systemerne kan ikke kommunikere sammen på grund af forskellige software-formater.

Til trods for, at der diskuteres med store bogstaver om, hvordan standardisering og åbne standarder kan fjerne problemerne, kommer der til at gå år, før det bliver en realitet.

»Kommunalreformen skal lige have fat, før de åbne standarder kommer. Der vil i alt fald gå et par år fra 1. januar 2007, før de bliver implementeret,« siger konsulent Michael Hald fra Kommunernes Landsforening.

Seneste opgørelse fra Videnskabsministeriet viser ellers, at kun 22 procent af de offentlige hjemmesider opfylder de krav til åbne standarder, som gør det muligt at arbejde, uanset hvilket programfabrikat man anvender. Derudover er kommunikation mellem og til kommunerne ofte besværlig for både borgere og ansatte, på grund af forskellige software-formater, som kan gøre det umuligt at åbne bestemte tekstdokumenter og regneark.

»Kommunerne burde se fremad. Man kunne godt være nytænkende nu. Åbne standarder er en forudsætning for en fleksibel it-arkitektur, og giver kontrol over egne systemer,« mener Morten Kjærsgaard fra Foreningen for Open Source Leverandører i Danmark, OSL.

Formand for Dansk IT, Per Buchwaldt, mener også at arbejdet burde være i gang for længst.
»Det hjælper ikke at sige: "Vi venter til vi har det bedre, med at lave standardisering",« mener han og fortsætter: »Jeg tror ikke på, at der kan være så meget arbejde i det her. Man bør bygge nye standarder og skabe løsninger, så kommunerne og det offentlige kan kommunikere sammen.«

Modsat de åbne standarder, er man ofte tvunget til at bruge lukkede standarder som Word-dokumenter og Internet Explorer for at kommunikere med og i de kommunale systemer.




IT-JOB

Udviklings- og Forenklingsstyrelsen

Scrum Master

Capgemini Danmark A/S

Salesforce CTO - Nordics

Udviklings- og Forenklingsstyrelsen

Business Analyst med flair for test
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere