Artikel top billede

Sagsøgt fildeler får hjælp af Piratgruppen

Elitebits sagsøgt for 1,6 millioner kroner. Piratgruppen kommer til undsætning.

 Anti-piratgruppen lavede i vinter razzia mod ejeren af torrent-tjenesten Elitebits.

I kølvandet på razziaen er ejeren Jonas Læborg blevet mødt af et erstatningskrav til rettighedshaverne på 1,6 millioner kroner.

Kravet kommer, fordi der på Elitebits blev delt copyrightbeskyttede filer mellem brugerne. Men selv om det er brugerne, der begår de ophavsstridige gerninger, så vil Anti-piratgruppen have Jonas Læborg til at bøde for forseelserne. Det skyldes, at piratjægernes nye ordre er, at de skal gå efter ”de store fisk” i stedet for enkelte brugere. Altså folk der ejer de platforme, som andre anvender til at dele filer.

Jonas Læborg har modtaget donationer fra enkelte brugere, men kravet på 1,6 millioner kroner er dog mere end der står på hans konto, og derfor skal han have juridisk bistand. Den kommer fra Piratgruppen, der ellers ikke har udbetalt penge til anklagede fildelere længe.

Piratgruppen oprettede i begyndelsen af 00’erne ”Den Digitale Retshjælp”, hvor folk, der modtog trusselbreve med erstatningskrav for ophavskrænkelser, kunne søge hjælp. Men med den stigende fokus på bagmænd frem for downloaderne har der ikke været behov for retshjælp i samme stil. Men Piratgruppen har genoplivet hjælpekassen og doneret 3.000 kroner til Jonas Læborg. Hans forsikring betaler de egentlige retsudgifter, men efterlader ham med udgifterne til selvrisiko. Dem bidrager donationen til, så Piratgruppen kan sikre, at sagen bliver ført.

”Vi mener, det er yderst vigtigt, at disse sager kommer for retten, og at man ikke bare giver efter for disse urimelige erstatningskrav, derfor udbetaler vi et beløb til at dække omkostningerne i forbindelse med retssagen,” siger talsmand Troels Møller fra Piratgruppen.

Sagen varetages af advokat Per Overbeck, men der er endnu ikke fastlagt en dato, hvor de to parter mødes i retten. Advokaten og hans klient vil argumentere for, at der også blev delt lovlige filer på Elitebits, og at den ulovlige udveksling faktisk var i modstrid med sidens betingelser.

Sagen mod Elitebits er som nævnt et resultat af Antipiratgruppens nye forsøg på at undgå den dårlige omtale på grund af de mange sager, hvor pensionister og enlige mødre er blevet præsenteret for millionerstatninger. I stedet ønsker rettighedsorganisationerne at kræve erstatninger fra personer længere tilbage i fødekæden.

Det fik en anden dansker at mærke, da Antipiratgruppen for nogle måneder siden gennemførte en razzia hos en person, der som den første er mistænkt for at lægge Anders Matthesens film Sorte Kugler ud på nettet.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere