USA er skuffet efter nej til bankdata-aftale

Det europæiske nej til en aftale om udveksling af bankdata er et tilbageslag i kampen mod terrorisme, mener USA.

Et stort flertal i EU-parlamentet besluttede torsdag at forkaste en midlertidig aftale om overførsel af oplysninger om alle europæiske banktransaktioner via SWIFT-netværket til USA. Aftalen er nu faldet til jorden og forhandlingerne skal starte forfra mellem EU og USA om den fremtidige udveksling af data. USA har allerede reageret med "skuffelse" på beslutningen, der betegnes som et tilbageslag i det transatlantiske samarbejde i kampen mod terrorisme.

Europæiske politikere har længe kritiseret at data om alle transaktioner hos europæiske banker bliver overført til USA gennem det såkaldte SWIFT (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication) system. I mindst fem år har SWIFT-Europa med hovedsæde i Belgien sendt data om alle kontooverførsler mellem europæiske banker til et operation-center i USA, hvor forskellige myndigheder har adgang til informationerne.

USA fortæller nu at man har leveret "mere end 1.500 rapporter og talrige tips" til de europæiske regeringer som en direkte konsekvens af det eksisterende SWIFT samarbejde. Derfor mener USA, at det også er i europæernes interesse at fortsætte samarbejdet i kampen mod terror.

Men borgerrets-organisationen EDRi henviser til, at amerikanske efterforskere allerede har mulighed for at søge om at få adgang til oplysninger om banktransaktioner i specifikke sager under de gældende regler. Det er kun den omfattende data-mining af alle transaktioner, som ikke er mulig uden SWIFT. Men her mener et flertal i EU-parlamentet altså, at beskyttelsen af personoplysninger ikke er garanteret i tilstrækkeligt omfang.

EU-Kommissionens midlertidige aftale indebærer at USA fortsat har adgang til alle SWIFT-data – der fremover skal samles i et datacenter i Schweiz – og informationerne kan opbevares i op til fem år. Der er intet krav om, at de pågældende kontoindehavere skal informeres om, at deres data er trukket ud af systemet. Aftalen trådte i kraft allerede i starten af denne måned - altså inden den endelige vedtagelsen - men den skal nu ophæves inden for 10 dage og samarbejdet skal slutte inden for 30 dage.

EU-indenrigskommissær Cecilia Malmström vil genoptage forhandlingerne med USA om en ny aftale så hurtigt som muligt, men udtrykker samtidig tvivl om, hvorvidt USA vil acceptere de skrappe krav til beskyttelse af persondata. Hun tilslutter sig den amerikanske position og betegner EU-parlamentets beslutning som et tilbageslag i kampen mod terror.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


CIO Trends 2024

På denne dag vil nogle af de nominerede til prisen som Årets CIO som keynotes, hvor de deler deres erfaringer og gode råd. Vi dykker desuden ned i de dynamiske ændringer, der præger it-leder rollen, hvor ledelse og strategi spiller en stadig større rolle i de komplekse it-organisationer.

24. september 2024 | Læs mere