Web-forum skal bløde for brugernes ulovlige billeder

Drengerøvsmagasinet Connery.dk er blevet mødt af retssag, fordi brugere lægger copyright-beskyttede billeder op. Den krænkede fotograf mener, at Connery skal betale for misbruget, men web-forumet mener ikke, at det kan gøres ansvarligt for brugernes handlinger.

Udfaldet af en aktuel dansk retssag kan få stor betydning for firmaer, der driver debatfora eller sociale netsteder i Danmark.

En dansk fotograf mener nemlig, at sådanne sider er økonomisk ansvarlige for de handlinger, som deres brugere foretager.

Helt konkret har fotografen rejst en sag mod Dotgeil, der driver drengerøvsmagasinet og forummet Connery.dk, fordi han fandt sine billeder brugt på hjemmesiden uden tilladelse. Fotografen gjorde Dotgeil opmærksom på forseelsen, hvorefter billedet af en Side9-pige blev fjernet.

»Vi mente, at når vi har fjernet billedet og oplyst om brugerens ip-adresse, så kunne de sagtens finde frem til brugere præcis som musikindustrien har for vane at gøre, og så var sagen ude af vores hænder. Men modparten mener, at sagen er principiel, så nu vil de have os for retten,« siger Jakob Nørgaard, der er medejer af Dotgeil.

Det er Dansk Journalistforbund, der har valgt at føre sagen for fotografen. På den anden står altså Dotgeil og FDIM, der har bedt retten om lov til at komme med en såkaldt bi-intervention. Et skriftligt indlæg til sagen.

FDIM mener ikke, at et community som Connery.dk kan gøres ansvarlig for de mange billeder, som brugerne uploader og dermed opkræves penge for ophavsret, når billedet fjernes så snart, at communitiet bliver gjort opmærksom på det.

»Brugere uploader hver dag tusindvis af billeder på en lang række communities. Som community-ejer har man ikke en chance for at gennemgå alt materiale fra time til time. Derfor kan man efter vores mening ikke drages til ansvar for materiale man ikke ved er lagt ud. Hvis et community skal gennemgå alt materiale inden det offentliggøres vil det betyde, at alle communities må lukke ned, og det vil være et problem i forhold til de mange mennesker, der dagligt har en stor del af deres sociale liv online,« siger Jon Lund, direktør i FDIM.

FDIM frygter, at udenlandske fora vil vinde frem, hvis sagen bliver tabt. For så vil den danske lovgivning virke hæmmende. Det mener man også hos Dotgeil.

»Der vil måske ske det, at mange danske firmaer flytter deres aktiviteter til udlandet, så de ikke ligger under for dansk lovgivning. Vi flytter i hvert faldt til udlandet, hvis vi taber sagen,« siger Jakob Nørgaard, der kan forestille sig, at Dotgeils servere havner i USA.

Jakob Nørgaard mener, at fora-ejere skal gøre, hvad der er muligt for at undgå brugen af ulovlige billeder. For eksempel ved at ansætte administratorer, der sletter ulovligt indhold og ved at opfordre sine brugere til ikke at bryde loven. Hvis det ikke er tilstrækkeligt, så bør man arbejde på at indføre en form for "Fair Use", hvor det er muligt at benytte beskyttet materiale under en række betingelse.

Dotgeil har tidligere været rodet ind i en kontrovers med en fotograf, der fandt sit billede brugt på hjemmesiden.

Jakob Nørgaard fortæller, at det dengang handlede om en skribent, som var tilknyttet magasinet.

»Vi blev dømt på en udeblivelsesdom til at betale en regning, fordi en af vores ansatte muligvis havde anvendt et billede på 90x90 pixels. Den dag i dag er jeg stadig i tvivl om, vi nogensinde har haft materialet på vores server. Billedet var slettet, da vi begyndte at undersøge forholdet, og siden har vi sat mere striks logning på vores administratores aktiviteter. Men i den nye sag er der tale om en privat bruger, som på linje med alle andre brugere på communities, datingsites og lignende har uploadet nogle billeder, som de øjensynligt ikke har haft rettigheder til - hvis vi er ansvarlige for, hvad vores brugere gør, ja så er vi vist ikke det eneste site der kommer i problemer i fremtiden.«

Retssagen er sat til den 6. januar næste år.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere