Tyv afsløret efter tur i offentlig gabestok

Motorvejscafeteria risikerer politianmeldelse for at udlevere fortrolig video-overvågning til dagblad. Andre 'fotografer' ER allerede i fedtefadet.

Datatilsynet undersøger i øjeblikket, hvorvidt de skal gå ind i sagen og eventuelt indgive politianmeldelse mod ejeren af et motorvejscafeteria, der i starten af ugen udleverede videomateriale fra et overvågningskamera i butikken.

På båndet ses en ung pige, der ved kassen taber et bundt pengesedler på gulvet, uden at opdage det. De 20.000 kroner i bundtet bliver øjeblikket efter samlet op af en mand, der hastigt forsvinder fra stedet. Det relativt store kontantbeløb bærer den unge pige rundt på, fordi hun skal til Hobro og købe en brugt bil, sammen med sin kæreste. Da parret opdager pengene er væk, vender de tilbage til cafeteriet, hvor de hurtigt erfarer, at der til alt held er videoovervågning af lokalet.

Samme dag anmelder de tyveriet til Østjyllands Politi, men da der ikke er sket yderligere i sagen efter et par dage, vælger de at henvende sig til Ekstra Bladet. Sammen med en journalist kører de unge mennesker derefter mod cafeteriet ved Randers, hvor de uden problemer får udleveret bånd fra fredagens videoovervågning.

Og det er lige præcis hér, loven om persondata sandsynligvis bliver overtrådt. For ifølge Persondataloven må videoovervågning kun udleveres til politiet eller til private, såfremt alle de medvirkende har afgivet samtykke. Og da tyven på daværende tidpunkt endnu ikke havde meldt sig selv, kan man med rimelig stor sikkerhed slutte, at han derfor IKKE havde givet dette samtykke.

Medier som Ekstra Bladet er ikke underlagt Persondataloven som private, og har derfor ikke foretaget sig noget ulovligt. Man kan så overveje, om det er moralsk forsvarligt at hænge en endnu ikke dømt mand ud, som "fedladen tyveknægt", på et af landets mest besøgte websites.

Men dét er en helt anden snak...

Den formodede tyv har nu " target="blank">meldt sig sig selv til politiet, efter at over 80.000 personer havde set hans tvivlsomme foretagsomhed på Ekstra Bladets hjemmeside. Resten af opklaringsarbejdet er op til politiet, der fortæller, at han sandsynligvis bliver sigtet for tyveri, subsidiært ulovlig omgang med hittegods.

Hvad angår ejeren af motorvejscafeteriet, Bent Skaarup, der udleverede videomaterialet angår, så afventer ComON stadig, hvorvidt Datatilsynet går ind i sagen.

Sagen er specielt interessant fordi, der i øjeblikket verserer en sag mod en århusiansk guldsmed, der lagde videoovervågningen af et særdeles voldsomt røveri af sin butik ud på internettet. Guldsmeden har modtaget en såkaldt høring, som Datatilsynet afventer svar på, inden de tager stilling til til, om de vil foretage politianmeldelse.

Den samme tvivl har i øvrigt ikke været til stede overfor den (også blandt tyveknægte) populære spilforhandler Coolshop.dk, der efter fem indbrud på kort tid mistede tålmodigheden og lagde en overvågningsvideo af indbrudstyven på deres website.

Dette er chefen, Jacob Riisgaard, nu sigtet for og han afventer stadig en indkaldelse til retsligt møde. Jacob Risgaard udtaler til ComON, at han naturligvis erklærer sig uskyldig i forhold til sigtelsen, og han føler, at tyvens retsikkerhed er bedre beskyttet, end hans som forudrettet.

Coolshops indbrudsvideo er siden fjernet fra virksomhedens hjemmeside - mens den langfingrede ungersvend fra Randers nu kun optræder maskeret på ekstrabladet.dk. Til gengæld kan han stadig ses in action - umaskeret - på YouTube.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

Hør blandt andet hvordan nogle af Danmarks bedste CISO´er griber deres vigtige opgaver an, hvad kvanteteknologi og AI betyder for sikkerhedsområdet og se hvad det er, som de bedste it-sikkerhedsleverandører arbejder med pt.

29. august 2024 | Læs mere


Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere