Virtual Spaces: Sex and The Cyber Citizen

Sex er kommunikation, og med nye kommunikationsmidler kommer også nye former for sex. Cybersex ligner på mange måder sex som vi har kendt det længe, men også nye former for sex bliver mulige, når sexlivet får et nyt område at boltre sig på. Cyberspace er et nyt og anderledes sted og det giver nye muligheder og begrænsninger på menneskets mulighed for kommunikere med andre og udtrykke sig selv på - også på det seksuelle område.


I bogen "Virtual Spaces - Sex and The Cyber Citizen" præsenterer Cleo Odzer læserne for sine egne og andres erfaringer med cybersex. Cleo Odzer har en Ph.d. i antropologi, og er forfatter til adskillige bøger. Hendes mål med bogen er at vise, at de seksuelle oplevelser og erfaringer i virtual reality, på trods af at de ikke muliggør et fysisk møde mellem mennesker, efter hendes mening på mange måder er lige så virkelige som i den fysiske verden.


Cleo Odzer har taget turen fra de første BBS´er og frem til vor tids Internet i en periode på syv år. Denne periode er har betydet en voldsom teknologisk udvikling, der også spejler sig i menneskers seksuelle møder og handlinger. Der er et hierarki af cybersex. Et hierarki der følger den teknologiske udvikling. Jo mere sofistikeret en teknologi, desto flere muligheder for at udtrykke sig mere nuanceret og opleve andres udtryk.


Det hele startede med enkle muligheder for at skrive sammen over Internettet - ofte med langsomme og ustabile forbindelser. Mindre sofistikeret end almindelig telefonsex, idet man her måtte nøjes med de skrevne ord, og ikke havde nogen stemme til at levere ordene. Derpå fulgte stadig hurtigere opkoblinger og visuelle omgivelser. Men jo mere sofistikerede mulighederne bliver, desto større krav stilles der til den enkeltes computer- og programmeringsekspertise. En attraktiv person når det gælder cybersex er dermed en der også kan programmere. I dag installerer stadig flere videokameraer og kobler dem til deres pc'er, så cybersex tager sig stadig mere ud som en slags interaktiv pornofilm, hvor de selv spiller en af rollerne.


Fri for seksuelt overførte sygdomme, problemer med prævention, ufrivillige graviditeter og andre triste ting skulle man tro at cybersex var problemfrit - en elektronisk sex-himmel. Men sådan er det ikke. Cybersex har sine helt egne kategorier for dårlig sex og seksuelle problemer. Problemer der rækker fra det tekniske med langsomme net-forbindelser og computere der crasher, over folk der falder ned af stolen i ren ophidselse og river computeren med sig i faldet til manglende hastighed på tasterne, dårlig stavning, og mangel på sproglig fantasi.


Cybersex giver en større frihed for den enkelte til at leve sine seksuelle dagdrømme ud uden at skulle risikere det fysiske møde med en fremmed. På den måde er cyberspace et seksuelt fristed, hvor folk kan mødes og leve deres seksuelle fantasier ud. I den forbindelse er anonymiteten det centrale. Fungerer forholdet ikke, kan man jo altid koble af nettet.


Anonymiteten og den fysiske krops manglende præsens i det seksuelle møde i cyberspace gør det også muligt for den enkelte at foretage et virtuelt kønsskifte eller opfinde helt nye former for køn. Det er en mulighed, som mange benytter sig af, hvis man skal tro Cleo Odzer og andre der har beskrevet cybersex.


Ved et sexuelt møde i cyberspace er både kroppen og bevidstheden totalt fokuseret på den virtuelle virkelighed. I stedet for at gnide kroppe og kropsdele mod hinanden, mødes fantasien og bevidstheden og skaber den nødvendige friktion. Man er forbundet med fantasidelen af sin hjerne, der interagerer med en andens fantasi i cyberspace.


Den nye verden i cyberspace spejler verden udenfor ved at udløse de samme følelser og emotionelle tilstande, følelser der ikke er mindre intensive end de følelser der er i et forhold i virkelighedens verden. En del af ethvert forhold eksisterer kun i den enkeltes forestilling, og det er det træk der fylder mest i en cyberpassion. Følelserne kommer inde fra den enkelte og projiceres ud på den anden eller de andre.


En computeraffære er et nært forhold til en anden, en anden der dog mest er udløst af et navn og nogle ord, og i mange tilfælde også billeder, på en computerskærm. Jo mindre konkret man har at forholde sig til, desto mere fylder man selv ud. Det, som man fylder ud med, er ens egne forestillinger og drømme. Men netop det at fantasierne får lov til at fylde meget i cyberspace, og de konkrete facts er meget begrænsede, giver problemer når folk forsøger at fortsætte en online-affære offline. Der ender forholdet ofte, når virkeligheden kolliderer med fantasien og forestillingerne fra cyberspace.


Det interessante ved cybersex er måske ikke så meget de seksuelle fantasier, der som fantasier betragtet ikke er væsentlig forskellige fra seksuelle fantasier i virkelighedens verden. Derimod er det adskillelsen af de fysiske aspekter ved sex fra de psykiske og følelsesmæssige aspekter ved sex. Kroppen lades tilbage ved tastaturet foran computeren, og kun det psykiske og emotionelle mødes i cybersex. Det skaber en øget bevidsthed om hvad der er fysisk og hvad der er psykisk/emotionelt i sin oprindelse. Den bevidsthed og viden er af stor værdi også udenfor cyberspace.


Men uanset den teknologiske udviklings stadig mere avancerede bud på mulig menneskelig interaktion så mangler følelsen af hud mod hud, dufte og smag stadig som nogle af de centrale ingredienser i sex, og dem kan vi endnu ikke omsætte til ettaller og nuller og transmittere elektronisk.


"Virtual Spaces: Sex and The Cyber Citizen" er en underholdende bog der deler gavmildt ud af Cleo Odzer's og andres oplevelser med cybersex. Desuden giver den et varieret og omfattende billede af cybersex, suppleret med Cleo Odzer's mere generelle overvejelser om forskellen på sex i virkelighedens verden og sex i cyberspace. Absolut en bog det er værd at læse. Men man skal være forberedt på lidt af hvert.


Cleo Odzer "Virtual Spaces - Sex and the cyber citizen" . Berkeley Books 1997.




    Brancheguiden
    Brancheguide logo
    Opdateres dagligt:
    Den største og
    mest komplette
    oversigt
    over danske
    it-virksomheder
    Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
    Despec Denmark A/S
    Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

    Nøgletal og mere info om virksomheden
    Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

    Kommende events
    Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

    Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

    20. august 2024 | Læs mere


    Det Digitale Produktpas

    Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

    21. august 2024 | Læs mere


    Cyber Security Summit 2024

    På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

    27. august 2024 | Læs mere