TDC får politisk fred til at begrænse fiberudrulning

OK at bruge langsomt kobber det sidste stykke af fiberforbindelsen.

Da TDC sidste år overtog Dongs fibernet, fik det flere politikere til true med indgreb.

 »De har nu potentialet til at udnytte en stærk markedsposition. Men hvis de gør det, så griber vi ind,« sagde Venstres teleordfører Torsten Schack Pedersen dengang til ComON.

Nu er det kommet frem, at TDC først og fremmest har udnyttet købet til at fjerne en konkurrent. Det påpeger blandt andre teleanalytikeren Torben Rune.
 
Beskyldningen afvises af TDC. Men selskabet erkender, at det ikke udruller fiber i samme takt som Dong gjorde.
 
I stedet for at lægge fiber hele vejen til husmuren, lader TDC sit gode gamle kobbernet overtage forbindelsen det sidste stykke ad vejen. Med kobber det sidste stykke til muren kan man ifølge TDC-direktør Henrik Poulsen stadig tilbyde relativt høje båndbredder – i fremtiden.
 
Stadigvæk er det dog væsentlig lavere hastigheder, end kunderne kan få med fuldt fiber.  
 
TDC får dog ikke problemer med myndighederne af den grund. At gøre udrulningen af fiber langsommere efter at have overtaget en fiberkonkurrent, er ikke en nogen forbrydelse, set med politiker-øjne.
 
”Vi kan ikke diktere, at de skal udrulle en bestemt teknologi. Vi kan kun sørge for, at udbyderne har nogle gode rammebetingelse til at udbygge de forskellige net,” siger Torsten Schack Pedersen til ComON i dag.
 
Hos Socialdemokraterne, hvis telerordfører Ole Hækkerup tidligere har talt om statstøtte til fiberprojektet, er der heller ikke stemning for at tvinge TDC til at få fingeren ud af fiberkanalen.
 
”Jeg ved ikke, om man sætter udviklingen i stå ved at bruge kobber det sidste stykke ad vejen. Og der er jo stor uenighed om, hvor meget båndbredde, danskerne egentlig har brug for,” siger han.
 
TDC siger selv, at kobberets begrænsning i fibernettet ikke udgør noget problem.

 ”Den resterende del, vi kører kobber på, er ved at være så kort, at vi kan køre hastigheden op på 50-70 Mbit/s, siger TDC s topchef Henrik Poulsen, til EPN.

Til spørgsmålet om hvorvidt 50-70 Mbit er nok for fibernettet, svarer Ole Hækkerup med et modspørgsmål:

”Det er det måske nu. Men er det også det i fremtiden?”
 
Den socialdemokratiske teleordfører afviser lige som kollegaen fra venstre tanken om at tvinge TDC til at udrulle fiber i en bestemt takt.
 
”Men vi kan gøre noget andet: Vi kan fremme efterspørgslen efter de helt store båndbredder. Ved at få nye tjenester som telemedicin, der kræver høj båndbredde, udbredt, får vi også ansporet selskaberne til at udbygge nettet,” siger Ole Hækkerup.



Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere