TDC i åben krig med elselskaberne

TDC mener, at elselskaberne tørrer graveomkostningerne i forbindelse med deres bredbåndsprojekter af på teleselskabet og krydssubsidierer mellem deres egne el- og bredbåndsselskaber, så elkunderne betaler bredbåndseventyret.

Teleselskabet TDC har i gentagne tilfælde oplevet, at elselskaberne tørrer graveregningen i forbindelse med udrulningen af bredbåndsfiber af på TDC, og lader selskabets elaktiviteter betale for bredbåndsselskabets udgifter - også kaldet krydssubsidiering.

Når der lægges elkabler, telefonkabler, fjernvarmerør og lignende ned på gader og veje, går de forskellige aktører, der skal have lagt noget ned, sammen og betaler hver en andel af graveomkostningerne. Elselskaberne vil i mange tilfælde kun betale for én andel, selvom de lægger både elkabler og fiberledninger til bredbånd ned. De bør efter de gældende regler reelt betale to andele, mener TDC, der selv betaler to andele når der nedlægges telefonkabler og kabel-tv ledninger i den samme grav.

I et konkret tilfælde fra Esbjerg Havn, står der i et referat fra et såkaldt "gravemøde" i januar i år, at:
»Herudover pointerede TDC, at de er utilfredse med SVE's (Sydvest Energi) udmelding om, at SVE skal betragtes som én ledningsejer.«

Hos Sydvest Energi vil direktør Ebbe Seligmann ikke forklare hvorfor selskabet tilsyneladende sammenblander udgifterne i selskabets el- og bredbåndsaktiviteter.
»Jeg vil overhovedet ikke udtale mig til dig om vores konkrete forretninger,« lyder den kortfattede besked til IT-avisen ComON.

Sagen fra Esbjerg Havn og lignende tilfælde har gjort, at TDC nu har fået nok af indirekte at skulle betale for etableringen af et konkurrerende netværk. Teleselskabet har derfor i dag skrevet et brev til elselskabernes sammenslutning, Dansk Energi, hvor de ikke lægger skjul på at de er parate til at gå videre med sagen og kræve økonomisk erstatning. Dermed går TDC for alvor på krigsstien i debatten om elselskabernes etablering af et bredbåndsalternativ til TDC's rå kobber.

»TDC (vil) nærmere undersøge mulighederne for at kunne kræve tilbagebetaling i tidligere fælles gravesager, som er håndteret efter forkerte afregningsprincipper,« skriver selskabet i brevet til Dansk Energi.

»Brevet er et udtryk for at vi ikke mener, at det er rimeligt mere. Og der skal ikke herske tvivl om at vi er parate til at genåbne tidligere gravesager,« uddyber vicedirektør i TDC, Jens Hauge, over for IT-avisen ComON. Han kan ikke sætte tal på, hvor mange sager det drejer sig om eller hvor meget de beløber sig til, men han lægger ikke skjul på, at teleselskabet nu har fået nok.

Hos Dansk Energi er reaktionen på brevet fra TDC kortfattet.
»Vi vil kigge venligt på det,« siger vicedirektør Vilhelm Mørup-Petersen.

TDC har nu indskærpet over for sine projektcentre og gravekoordinatorer, at de fremover skal være ekstra opmærksomme på, at graveomkostningerne bliver korrekt fordelt. Desuden vil TDC sende breve direkte til omkring 35 elselskaber for at gøre opmærksom på problemstillingen.

Hos Energitilsynet, der har ansvaret for at holde et vågent øje med elselskabernes aktiviteter, er man parat til at se på sagen.

»Vi vil selvfølgelig se på sagerne, hvis TDC kommer med konkrete eksempler på at tingene ikke er som de bør være. Men indtil videre er vi ikke stødt på noget,« siger kontorchef i Energitilsynet, Jan Hansen. Han vil ikke kommentere den konkrete sag fra Esbjerg Havn.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere