Elektroniske fodspor på Internet

Elektroniske fodspor afslører dine ture på Nettet. Det fandt en gruppe australske regeringsmedarbejdere ud af, efter at de havde været på besøg hos Bernadette Taylor, der driver en sextjeneste på Internet.


Hver gang man surfer på Nettet, vil man efterlade sig et digitalt fodspor, der fortæller, hvilke sider man besøger og hvor længe. "Fodsporet" er en stribe numre, kaldet en IP-adresse, der lagres på de hjemmesider man besøger - og IP-adressen fortæller blandt andet, om man kommer fra et bestemt firma, eksempelvis SOL, Microsoft eller en anden virksomhed.


Da den australske regering i sommer vedtog en lov, der forbyder adgang til sextjenester på Nettet, blev det for meget for Bernadette Taylor, der driver sextjenesten "The Diary Of A Virtual Girlfriend". Hun offentliggjorde de IP-adresser der fortalte om de kunder, der havde besøgt hendes tjeneste - og til manges overraskelse tilhørte en del af adresserne en stribe medarbejdere fra ministerier og regeringskontorer. Ifølge Jyllands-Posten viste listen ikke mindre end 24 forskellige IP-adresser alene fra det austalske parlament. Og listen viste, at der ikke var tale om enkelte besøg - de australske regeringsfolk havde være på visit hos Bernadette mere end 20 gange.


De sladrende tal, IP-adresserne, lagres ganske automatisk, når man besøger en hjemmeside. Men det hører til sjældenhederne, at listerne offentliggøres. I stedet bruges de til at manipulere med brugeren. For eksempel kan man bruge IP-adresserne i reklameøjemed. Ved hjælp af et smart program, kan Internetannoncørerne bestemme, hvilke reklamer, der skal vises til personer med bestemte IP-adresser. For eksempel kan man få serveren til at vise lokale reklamer til besøgende fra firmaer i Århus.


Private surfere behøver ikke at frygte for at blive afsløret på Nettet. De kan nemlig sjældent identificeres ved hjælp af IP-adressen. Når man som privat kobler sig på Nettet sker det som regel gennem en Internetudbyder som TeleDanmark, Get2net eller CyberCity. Hver gang, man ringer op til Nettet, får man uddelt en tilfældig IP-adresse af Internetudbyderen - ligesom de tusinder af andre, der bruger samme udbyder. Man "gemmer" sig altså i massen.


(Kilde: Jyllands-Posten)




    Brancheguiden
    Brancheguide logo
    Opdateres dagligt:
    Den største og
    mest komplette
    oversigt
    over danske
    it-virksomheder
    Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
    Højer og Lauritzen ApS
    Distributør af pc- og printertilbehør.

    Nøgletal og mere info om virksomheden
    Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

    Kommende events
    Dinner Roundtable: Sikre og skalerbare løsninger til den moderne komplekse infrastruktur

    Traditionelle IT-sikkerhedsløsninger, såsom VPN'er, er ikke længere tilstrækkelige for de avancerede sikkerhedsbehov og kompleksiteten i moderne virksomheder. Det norske nationale cybersikkerhedscenter anbefaler derfor nu at erstatte SSLVPN/WebVPN-løsninger på grund af sårbarheder.

    18. september 2024 | Læs mere


    Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

    Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

    25. september 2024 | Læs mere


    NIS2: Indhold, krav og konsekvenser- sidste chance for at blive klar

    Vi sætter på denne dag fokus på hvad NIS2-direktivet kommer til at betyde for din organisation. Du et overblik over direktivet og de skærpede krav, så du undgår bøder og sanktionering.

    26. september 2024 | Læs mere